Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

2 X binecuvântatul praz la Planter’s Romanescu. Dar și vițel cu telemea și cocoșel în Centrul vechi

2 X binecuvântatul praz la Planter’s Romanescu. Dar și vițel cu telemea și cocoșel în Centrul vechi

Până la urmă, am avut noroc. Sau măcar parțial… În cele câteva zile pe care le-am petrecut la Craiova în căutarea de mâncăruri tradiționale românești reinterpretate în versiune modernă, era cât pe ce să nu ne alegem nici măcar cu o coadă de praz, în ciuda așteptărilor noastre extrem de ridicate (deh!, am crescut în “cultul lui Nea Mărin”, cu-a lui paporniță plină). Unde mai pui că doi dintre membrii echipei de documentare nu mâncaseră în viața lor praz – vă dați seama ce speranțe până la cer aveam?!?

Spuneam că, până la urmă, am avut un pic de noroc – el s-a numit Andi Mihăescu, neastâmpăratul proprietar al restaurantului Planter’s, de la intrarea în Parcul Romanescu. Cred că i s-a făcut milă de noi și ne-a pregătit un borș de praz timpuriu și fraged, acrit cu corcodușe culese de la el din ogradă, dar și o mâncare de praz cu măsline (& roșii și ceapă) și mămăligă rece, de ne-am lins pe toate degetele. N-or fi fost ele “reinterpretate”, dar la ce lipsă de praz în organism am resimțit la Craiova, te mai uiți?!? Cert este că ne-am bucurat să constatăm cum acest ingredient emblematic al Olteniei nu s-a pierdut chiar de tot din bucătăriile de restaurante și că – în ciuda faptului că a ajuns (pe nedrept) să fie considerat o “mâncare a săracului” – încă mai sunt oameni care știu să-l prepare cu respect pentru tradiții și cu grijă pentru clienți.

Și astfel, “pe marginea farfuriei” (nu, nu “șezum și plânsem”!, căci mâncarăm bine) am avut o foarte interesantă discuție cu jupânul Andi: despre cum azi toată lumea (crede că) știe să gătească mâncare bună din ingrediente scumpe – dar în realitate marile epifanii gastronomice ale istoriei se datorează lipsurilor, și nu abundenței; despre cum am ajuns să mâncăm, oriunde în lume, penne all’Amatriciana – dar nu mai găsești aproape nicăieri o limbă cu măsline; despre cum în România lumea a devenit obsedată de carne – dar deliciile de sezon de prin grădini  lipsesc de pe mese… În fine, ceea ce se cuvine cu-adevărat menționat este: prazul a fost genial, în ambele forme de preparare! Și, să nu uit: plăcinta a fost excelentă și ea, cu caisele culese din curtea lui Andi.

Iar terasa Planter’s, din parc… mai mult decât recomandată!

Restaurant Planter’s
Str Corneliu Coposu (intrarea în Parcul Romanescu), 200341, Craiova, Jud Dolj
Tel: (+4)0722.969.798

Puiul Planter’s din Centrul vechi!

Tot Planter’s – dar abia preluat de Andi Mihăescu și în curs de reamenajare interioară – e și Pub-ul din Centrul Vechi al Craiovei. Un mușchiuleț de vițel cu mânătărci și telemea de oaie presărată pe deasupra a fost preparatul-vedetă ales de către proprietar pentru a ilustra ce gen de gastronomie va introduce la acest local. N-am putut decât să ne bucurăm de gustul fin al cărnii, de aromele ciupercilor și de “izul transhumant”, puternic, al telemelei – contribuție locală la o farfurie deja globalizată. Nici jumătatea de pui (“cocoșel”, dacă tot furăm în Craiova!) crocant, cu ciulama de ciuperci, n-a fost absolut deloc neglijată, pielea crocantă a puiului fiind devorată în mai puțin de 2 minute (dacă Planter’s Pub e “puiul” din centrul vechi al terasei mai vechi de la Parcul Romanescu, nu puteam rata să-l testăm!)

Planter’s Pub
Str Panait Moșoiu Nr 5A
Craiova
Jud Dolj
Tel: (+4)0722.969.798

Fotografii de Andreea Bogdan
Text de Cezar Ioan

  SUS