Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Proiect de recuperare identitară, inițiat de Vinul.ro și susținut de Crama SERVE.

Proiect de recuperare identitară, inițiat de Vinul.ro și susținut de Crama SERVE.

Ardeii umpluți (și înveliți) din portul vieții

Ardeii umpluți (și înveliți) din portul vieții

Hotel, restaurant, chei pentru ambarcațiuni de plăcere – asta ar fi, pe foarte scurt, Life Harbour Marina, din Limanu (când drumul spre 2 Mai face la stânga pe după Șantierul Naval Mangalia, imediat după trecerea de cale ferată, voi faceți la dreapta). Dacă n-ați ajuns niciodată acolo, credeți-mă că vreți! Măcar și pentru câteva ore.

Megasarmale în frunze de varză învelite în bacon crocant, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)

Megasarmale în frunze de varză învelite în bacon crocant, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)

Nu știu, zău… nu știu ce să spun… Zacuscă de pește în cuiburi de mămăligă prăjită, cu felii de ciuperci crude alături? Megasarmale în frunze de varză învelite (sau nu – că ne-am prezentat două variante) în bacon crocant, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)? Sau ardeii kapia umpluți, înveliți în foietaj?

Zacuscă de pește în cuiburi de mămăligă prăjită

Zacuscă de pește în cuiburi de mămăligă prăjită

Fie! Deși toate au fost foarte gustoase, o să mă opresc la ardeii umpluți, în care crusta de foietaj dulce-crocantă-pufoasă protejează și se armonizează firesc cu textura cărnoasă și dulceața specifică ardeilor kapia și se desăvârșește savuros odată cu umplutura gustoasă a cărnii tocate cu orez din interior. Și cu sosul din roșii foarte coapte de alături. Personal, n-am mai găsit nicăieri această rețetă (de unde provin eu nu am întâlnit nici foietajul și nici altceva decât ardei grași verzi, roșii sau dovlecei care să conțină umplutura). Admit o notă de subiectivism când aleg să dau rolul principal acestor ardei umpluți în relatarea mea succintă despre Life Harbour (fac parte din tribul celor care cred că ardeii umpluți ar trebui înfulecați măcar o dată pe săptămână). Dar vă rog să mă credeți când încerc să vă ofer, de bună credință, și o altfel de explicație: în toate drumurile mele prin țară nu am găsit undeva unii care să fie mai buni! Iar în cazul de față, la Limanu, puțin a lipsit să mă găsiți și-acum pe-acolo…

Ardei umpluți și înveliți - Life Harbour Marina

Ardei umpluți și înveliți – Life Harbour Marina

Megasarmale în frunze de varză învelite în bacon crocant, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)

Megasarmale în frunze de varză învelite în bacon crocant, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)

Megasarmale în frunze de varză, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)

Megasarmale în frunze de varză, alături de mămăligă pe plită (cu parmezan)

Sfatul meu ar fi să sunați înainte, să vă asigurați că au așa ceva în meniu, când vă planificați vizita la ei. În definitiv, din “arsenalul cu secrete” al unui călător de succes face parte și să știi ce să ceri!

Life Harbour Marina
Str Marina Limanu Nr 1, Limanu, Jud Constanța
Tel: (+4)0753.535.313; (+4)0758.240.066
www.lifeharbour.ro

Fotografii de Andreea Bogdan
Text de Cezar Ioan

  SUS