Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

În căutarea tochiturilor pierdute

În căutarea tochiturilor pierdute

Nu se prea se fac în sud, la noi, dar în Moldova-Bucovina nu cred că sunt prea multe resturante (chiar și cu specific internațional) care să nu aibă tochituri în meniu, fără doar și poate printre cele mai populare mâncăruri regionale. Așa că abia așteptam să le găsim în călătoriile noastre în zonă și chiar ne întrebam cum ar putea fi ele reinterpretate.

Tochitura waw de la Bistro Coquette

Și chiar mare ne-a fost mirarea când am văzut cum arăta prima tochitură, pregătită de chef-ul bistro-ului Coquette din Rădăuți, Alin Crăciun. Cochetă, într-adevăr, însă doar ca prezentare, să știți, pentru că avea ingredientele și rețeta de bază, doar un pic „ajustată” cât să nu deranjeze gustul ei bun. Dacă nu ne-ar fi spus că face o tochitură reinterpretată (special pentru tema noastră), am fi stat noi mult pe gânduri să ghicim ce e doar după aspect.

Așadar: un prim strat de hribi, fierți întregi, tăiați și trași la tigaie cu unt, ulei, usturoi și pătrunjel, apoi câte două straturi de carne și mămăliguță fiartă în lapte și trasă la tigaie în unt cu ulei de măsline. Deasupra, sos de brânză de burduf (cu smântână și unt), iaaar „cireașa” de pe tochitură – un ou de prepeliță! Alături e un coșuleț din cașcaval (ce mă bucur că am aflat cum se face!). Vă zic și vouă să vă impresionați musafirii: puneți cașcaval într-o tigaie antiaderentă până se topește și să ia formă rotundă; va avea mici crăpături care se sigilează cu al doilea strat de cașcaval; întoarceți-l cu paleta și lăsaț-l puțin până devine ușor arămiu. Întoarceți un castron și îmbracați-l cu „clătita” de cașcaval cald (3 minute sunt suficiente). În coșulețul astfel format și răcit, bucătarul nostru a pus ghebe și hribi la tigaie. Iar pentru culoare și prospețime, câteva fire de chives, sos de brânză și piper roșu. Se vede platoul încântător? Ei bine, a fost și gustos!

La Conac_Iasi_ Tochitura_Alivanca

..de ied – La Conac

În spiritul neaoș românesc cu care ne-a obișnuit, Daniel Gorbănescu, proprietarul La Conac din Iași așa ne-a făcut și tochitura. Nu face reinterpretări și nici nu e cazul pentru că ține la tradiție, dar pentru proiectul nostru a ales să nu folosească obișnuita carne de porc, ci de ied (luată de la un producător local – Caprele Irinucăi). Credeți-mă, pe cuvânt, băițuită „cu ce e mai bun în cămara omului, vreo 2-3 zile, cred – Daniel nu dă prea multe din casă – „cu cât mai mult, cu atât mai bine să tragă toate aromele” – citez, a fost extraordinar de savuroasă. Nu i-a lipsit mămăliguta vârtoasă, care ar trebui amestecată de 200 de ori să iasă așa, spune Daniel. Care ne-a mai adus apoi și câteva alivenci zdravane (vezi materialul separat).

…roz la Podu Verde

Tot în Iași, am mai găsit o variantă ușor altfel la restaurantul Podu Verde. Cum adică roz? Păi tochitura clasică din carne de porc și cârnăciori a venit pe fasole băutută, amestecată cu suc de sfeclă – pentru un gust proaspăt și culoare – ne-a explicat bucătarul șef, prezentată ca un fel de humus. Nu a lipsit, bineînțeles, mămăliguța de rigoare.

 Podu Verde_Iasi_ Tochitura

Tablou „rainbow” la Tequila Bowling

Dar despre fotografia alăturată ce spuneți? Toate bunătățile tochiturii clasice, un pic altfel ordonate: carne de porc, jumări și cârnăciori, cu murături și mini gogonele de toate culorile – o infuzie de culoare tochitura pregătită special pentru noi la restaurantului clubului din Piatra Neamț. Nu a venit singură, ci cu bulz și el ușor diferit, cu „miez” leneș curgător, savuros, de brânză de burduf. Ei?

Ca în Bucovina la Carmen Silvae

Și ne întoarcem roată în Bucovina, de data asta pentru o tochitură autentică tradițională – cu bucățele rumene de carne de porc și cârnăciori, mămăliguță cu brânză de burduf și murături – așa cum se face la restaurantul pensiunii Carmen Silvae din Gura Humorului. Proprietarul de aici a ținut musai să ne pregătescă ceva din meniul de bază pentru că așa îl cunosc oaspeții. Nu a fost tot, ne-a mai adus alături și o porție de pârjoluțe bucovinene cu sos brun cu roșii și legume și am încheiat ospățul cu un dulce autentic – o rețetă veche din Bucovina pe care nu avuseserăm ocazia să o mai gustăm – delicioșii tocinei la tigaie (sunt niște chifteluțe din cartofi rași, pentru cine nu îi știe) cu zahăr și smântână.

Bistro Coquette
Str. Putnei 213. Rădăuți.
Tel.: 0230.237. 058
www.facebook.com/bistrocoquette

Un loc șic, cu aer vesel și relaxat, de venit în doi, cu familia sau cu prietenii, fie la o cafea și unul dintre deserturile grozave din vitrină, fie la un prânz sau pe seară căci găsiți câteva rețete bune aici, de la cotletul de porc în foietaj cu bacon, susan și sos de ciuperci la prăjituri care nu se prea fac în multe locuri precum cele cu whiskey sau caramel sărat și arahide ori tortul de castane și ciocolată, alături de specialități pe bază de cafea și coktailuri interesante. Iar lista de vinuri are un raport calitate/preț foarte bun.

La Conac – loc de tradiție românească
Str. Nicolae Gane 27, Copou, Iași
Tel.: 0746.279.893 

E-mail: contact@laconac-traditie.ro
www.laconac-traditie.ro
www.facebook.com/LaConac.TraditieRomaneasca

Tequila Bowling
Aleea Tineretului 31, Piatra Neamț
Tel.: 0754.051.743
E-mail:tequilalovesyou@gmail.com
www.tequilabowling.ro
www.facebook.com/Club.Tequila.Bowling

Din 2000 în Piatra Neamț, Tequila are cam majoritatea opțiunilor de distracție, de la party-uri și pistă de bowling, sus, în spațiul de club, la meniul de restaurant diversificat. Locul este avantajat și de peisajul și împrejurimile frumoase cu verdeață și alei din zona Tineretului (în sezonul cald, pe terasă e foarte frumos).

Podu Verde
Bd. Carol I, 27, Iași
Tel.: 0771.664.423
E-mail: poduverde@gmail.com
www.facebook.com/poduverde

Carmen Silvae
Cartier Voroneț, Gura Humorului
Tel.:
0725.050.595
E-mail:
carmensilvae@gmail.com
www.carmensilvae.ro
www.facebook.com/pg/pensiuneacarmensilvae

  SUS