Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Minunata salata Dei Frati: vinete cu ceapă, pe biscuiți de parmezan

Minunata salata Dei Frati: vinete cu ceapă, pe biscuiți de parmezan

Pe o stradă îngustă și colorată din Centrul Vechi al Brașovului, la doi pași de Piața Sfatului, se află un local mic și deja cunoscut iubitorilor de hrană simplă, naturală, temeinic făcută: Dei Frati. În atmosfera intimă, cu mese de lemn și bucătărie la vedere, te simți ca acasă printre decorurile rustice și meditareneene – plante, piatră naturală, sticle cu forme vechi și cărți despre geometria pastelor proaspete.

Da, localul este deschis de cei doi frați, deși în italiană Dei Frati vine de la altceva. Poate ai auzit de crama Ca’ dei Frati, care are o vechime de mai bine de 150 de ani, din Lugana di Sirmione. Alex și Vlad au lucrat în Italia la un restaurant unde se serveau paste proaspete, iar acel local avea o colaborare cu crama respectivă. “Ca’, în dialect, este casă. Frati înseamnă frate din rândul călugărilor, pe când fratele prin rudenie este altceva, se scrie cu doi T: frattiˮ, ne lămurește Vlad etimologia cuvântului care apare acum în logo-ul bistroului lor. “Noi am vrut să facem un restaurant ca o casă. O casă a fraților. Și cum nu puteam să lum tot numele, am luat doar o parte: Dei Frati.ˮ

Ideea localului este de fapt venită dintr-o pasiune veche, moștenită din familie. “În bistro lucrăm eu și Alex cu echipa, lucrează și soția, mama și tata. Mama lucrează ca ospătăriță, vine câteva ore bune, după prânz. Printre mese, este ca un copil căruia i-ai dat o jucărie. E atât de fericită să fie aici, cu noi! Tatăl meu ne-a ajutat foarte mult, dar acum are niște probleme de sănătate. Este în continuare alături de noi, cu sfaturi și idei. Tata a lucrat zeci de ani ca ospătar și somelier, la Alpin, în Poianăˮ, lămurește Vlad. “Și mama a lucrat pe lângă Alpin. Ei au tot sperat ca noi să facem altceva, diferit de ei, pentru că asta este o meserie destul de grea, dar nouă asta ne-a plăcut și asta am avut în sânge.ˮ

S-au întors pentru părinți și prieteni

Au visat o afacere mică, de familie, în care să facă lucrurile calm, fără stres, așa cum era în Italia. Apoi și-au dat seama că din exterior totul părea mult mai ușor! A fost complicat la început și, deși Vlad nu se plânge, bănuiesc că legislația de acasă, sistemele, clădirea veche închiriată le-au pus probleme. Acum nu ai zice, dar au trudit mai mult decât se aștepau. “Ne-am lovit de foarte mult probleme, am realizat că un spațiu mic e mai complicat de administrat decât un spațiu mare… a trebuit să comasez tot, frigidere, zone de lucru, servire. Și muncim non stop. Dar așa era și în Italia, acolo lucrau și patronii. Când am deschis noi, în piața Enescu nu era nimic iar toată lumea zicea că nu o să ne meargă. Acum e simplu, e frumos! Vara avem și terasă afară, iar astă vară am avut un flux incredibilˮ.

Deschid în fiecare zi la ora 12, dar atât ei, cât și ceilalți angajați vin mult mai de dimineață, pentru a se apuca de aluatul de paste. “Pot să zic că experiența este destul de importantă, dacă nu aveam experiență în spate ar fi fost prea dificil să gătim ceea ce este pe gustul clienților. Dar am venit cu ideile și cu temele bine făcute. Pe multe produse aveam siguranța că vor prinde, erau foarte apreciate acolo. Consider că noi am venit primii în Brașov cu conceptul de paste făcute în casă. Sau, mai bine zis, că nimeni nu le-a pus în valoare cum le-am pus noiˮ.

Încerc să obțin o rețetă simplă de de paste de casă, de la Vlad, dar îmi spune că nu are cum să îmi ofere un rețetar matematic. “În principiu, la un ou mediu ar trebui să folosești o sută de grame de făină, dar aluatul trebuie simțit la mână. Contează dimensiunile și calitatea oului, textura făinii, care uneori e mai densă sau mai fină. Contează chiar și anotimpul, umiditatea din aer sau cât timp lași aluatul să se odihnească, dacă se usucă mai repede sau mai încet. Nu e greu, dar nici chiar ușor: doar cu experiența reușești să îți dai seama, din textura aluatului, dacă trebuie să mai adaugi ceva, dacă are elasticitatea potrivită și așa mai departe”.

Salată de vinete cu biscuiți de parmezan

Salata Dei Frati pornește de la un preparat omniprezent în România, vinetele coapte “ca la mama acasă”, pe foc, cu ceapa tocată mărunt. Parmezanul este adaosul de inspirație peninsulară, care aduce partea crocantă și savoarea grăsimii din brânză în rezultatul final. Pesto-ul de busuioc adaugă și el un plus aromatic de sorginte italiană, iar roșiile cherry doar le înlocuiesc pe cele autohtone pentru a înfrumuseța prezentarea vizuală.

Dei Frati
Adresă: Piața George Enescu, Brașov
Telefon: 0724.216.028
Deschis între orele 12.00 și 23.00

Text & foto: Alina Miron

  SUS