Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Proiect de recuperare identitară, inițiat de Vinul.ro și susținut de Crama SERVE.

Proiect de recuperare identitară, inițiat de Vinul.ro și susținut de Crama SERVE.

O năucitoare reinterpretare a brânzeturilor ardelenești

O năucitoare reinterpretare a brânzeturilor ardelenești

Andrei Ciumbrudean, de la restaurantul Nomad din Târgu Mureș, ne-a surprins cu o explozie de arome noi, provenite din îmbinarea creativă a unor ingrediente tradiționale.

Cremă de brânzeturi (cu perle din brânzeturi de brânză de vaci și de burduf produse în Ardeal), prezentată sub forma unei paste cremoase cu praz și mărar, cu slănină tradițională prăjită, și servită cu chips-uri de pâine și căpșune caramelizate și o jumară – asta e descrierea “lucrăturii” cu care-și încânta restaurantul Nomad clienții dornici să experimenteze noi senzații gustative.

Potrivit lui Adrian Ciumbrudean, tradiționalismul rețetei stă în utilizarea brânzeturilor, jumării și slăninei locale, iar partea de modernitate în prezentarea sub formă cremoasă, cu smântână, și în aromatizarea cu praz, dar mai ales în asocierea căpșunei caramelizate cu jumară. “Asocierile acestea neobișnuite de produse tipice locale ajung să creeze o explozie de gusturi noi”, care se propulsează reciproc către papilele consumatorului, crede Ciumbrudean. “La noi, în România, bucătăria nu și-a atins nici pe departe limitele. Avem foarte mult de lucru. Tot adoptăm din afara României, dar sper să vină și momentul în care să dezvoltăm o gastronomie românească sub o formă modernistă, pentru că asta caută clientul.”

Vin recomandat: Cuvee Sissi

Am asortat rețetei de cremă de brânzeturi cu jumară a celor de la Nomad cel mai recent rose de la SERVE, atât din pricina culorii cât și pentru că aromele sale florale și de fructe roșii se potrivesc cu cele ale căpșunii caramelizate din rețetă, în timp ce gustul proaspăt și răcoritor, citric, al vinului, este suficient de puternic și persistent încât să facă față brânzeturilor și jumării sau slăninei prăjite prezente în preparat. “A match made in heaven”, cum s-ar zice.

Nomad Wine & Cuisine
Str Nicolae Bălcescu nr 12
Târgu Mureș
Tel: (+4)0736.102.500
Facebook/nomadmures/

  SUS