Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Alivanca regăsită. La Conac

Alivanca regăsită. La Conac

Dacă Daniel Gorbănescu, proprietarul frumosului restaurant din Iași, nu ne-a dezvăluit prea multe despre tochitura de ieduț (vezi articolul special despre tochituri), soția lui a fost mai „generoasă” și ne-a povestit rețeta de alivancă. Era și păcat să nu aflăm mai multe despre aceasă dulce neaoș, tipic Moldovei și printre cele mai vechi românești, de altfel, mai ales că unii dintre noi nu mâncaseră în viața lor; în plus nici chiar în Moldova nu prea se mai face, iar în alte părți nici atât.

17. La Conac_Iasi_ Tochitura_Alivanca-7

Ce e alivanca?”, se miră Andreea, pregătită să pozeze ce avea să se facă pe loc la cuptor. Eu o știam tot de aici, tare mult mi-a plăcut, așa că am zis să vă spun și vouă cum se face „ca la mama ei”.

Ne trebuie ouă, zahăr, un topit, brânză dulce de vacă, lapte, smântână, mălai și făină (proporție 2-1 acestea din urmă, de exemplu la 200 g. mălai/100 g. făină), praf de copt și esențe. Se bat cu telul primele 4 ingrediente, cu mixerul celelalte și se amestecă. Se dă aluatul la cuptor o oră și 10 minute (la 165 de grade, ventilație scăzută). La coacere, ce e mai greu cade, formând un prim strat mai subțire și ce e mai ușor se alege la suprafață – brânza cu smântâna. Când prinde o crustă rumenă, alivanca e gata.

Are pentru cei ce nu o știți, o consistență între prăjitură cu brânză și mămăligă, puțin umedă, dulceagă – savuroasă tocmai în simplitatea ei. Se mai pune lângă ea o lingură zdravănă de smântână dulce (amestecată cu zahăr pudră) și gata-i de mâncat.

 La Conac_Iasi_ Tochitura_Alivanca-5

Despre frumosul restaurant „muzeu” al familiei Gorbănescu, am mai scris și altădată; totul e tradițional autentic aici, de la amenajarea cu obiecte artizanale, la mâncarea de casă, bună, de la borș de găină, jumări, tocănițe, la colțunași ș.a.


La Conac – loc de tradiție românească
Str. Nicolae Gane 27, Copou, Iași
Tel.: 0746.279.893 

E-mail: contact@laconac-traditie.ro
www.laconac-traditie.ro
www.facebook.com/LaConac.TraditieRomaneasca

  SUS