Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Altfel de pulpă de miel la Domeniile Mar’tinutzi

Altfel de pulpă de miel la Domeniile Mar’tinutzi

La vremea vizitei noastre, imediat după Paște, Simona Nicoleta Stan, Chef-ul de la Domeniile Mar’tinutzi, Alba, ne-a uimit cu o nouă prezentare a tradiționalei pulpe de miel: în crustă de fistic, alături de un duet de piure de dovleac și spanac și salată rucola cu roșii cherry coapte, mirodenii și usturoi.

 

“Știu că tradiția cere cartofi lângă miel, dar piureul din dovleac mi se pare mai ușor și mai gustos și se potrivește mai bine cu gustul cărnii, mai ales dacă adăugăm și verdețurile”, spune Simona. Ea e convinsă că viitorul gastronomiei românești poate fi unul excelent, chiar dacă nu va fi ferit de influențele venite din străinătate: “riscăm să pierdem în primul rând denumirile, dar există și un risc să pierdem rețetele dacă vom continua să vorbim în limbi străine”, crede ea.

Clienții Domeniilor Mar’tinutzi sunt și români și străini, dar indiferent de originea lor își doresc în primul rând gastronomie tradițională, spune Chef Simona Stan: “pentru că fiecare caută autenticul în farfurie”.

La distanță de numai 12 kilometri de Cetatea Alba Carolina și desfășurate pe o întindere splendidă de 3 hectare, Domeniile Mar’tinutzi cuprind un hotel de 4 stele cu 32 de camere (Cardinal), un centru SPA, un salon de evenimente de mari dimensiuni. Pe proprietate se găseșteCastelul Redey, construit în anii 1860 și restaurat în 2014, iar în apropiere se află ruinele unui castel în jurul căruia se împletesc diferite legende despre sexualitate și violență (neverificate vreodată, dar care fac deliciul turiștilor), legate de numele împărătesei Maria Tereza.

Domeniile Mar’tinutzi
Vințu de Jos, Str Mihai Eminescu nr 58
Județul Alba

www.domeniilemartinutzi.ro
rezervari@domeniilemartinutzi.ro
Tel (+4)0730.205.565

Casetă vin

Vin recomandat: Cuvee Guy de Poix

O Fetească neagră monumentală și rafinată, în același timp. Bogat aromatic (fructe negre coapte, ciocolată neagră, puțină vanilie), puternic, complex, cu taninuri coapte, condimentat, vinul se asortează excelent la gustul cărnii de miel cu piure de dovleac și spanac a Simonei Stan. Usturoiul și rucola din salata de acompaniament (prezente totuși cu finețe) nu ajung să acopere aromele și gustul intens al vinului, care are suficientă vigoare încât să domine autoritar dar plăcut întreaga experiență de asortare.

Fotodocumentare de Andreea Bogdan

  SUS