Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Breakfast at Tiffany’s? Nope! Lunch at Bolo, în Vamă

Breakfast at Tiffany’s? Nope! Lunch at Bolo, în Vamă

“Amintirile mă chinuiesc, amintirile mă răscolesc”. Mai ales când ajung în Vamă într-o zi lucrătoare însorită, de început de iunie, și Vama e aproape pustie (apropo, să știți că e la fel de mișto și într-o zi ploioasă de octombrie, am încercat). Pentru așa ceva ar trebui inventate la corporații, în loc de celebrele “casual Friday”, niște “Bolo Monday” (chiar, oare nu citește nimeni dintre cei responsabili? Să clipească de două ori dacă vrea să-l salvăm!).

Bolo Steak House

Bolo Steak House

Dar să las reveriile de bucureștean frustrat (și de adopție), că nu pentru asta ne-am adunat aici! Ci pentru Bolo. Pentru cine nu știe (încă), Bolo e o Instituție (da, eu fac parte deja dintre cei de vârsta a doua și nu pot recunoaște decât trei astfel de instituții în Vamă: Bibi, Stuf și Bolo). Bolo Steak House e – doamnelor, domnișoarelor și domnilor care veți fi deschis smartfoanele mai târziu! – “probabil” cel mai fain loc de mâncat și băut vinuri bune din Vamă (unde “probabil” de-aia e pus între ghilimele, că e eufemism, să n-avem vorbe!). Lista lor de vinuri românești o depășește pe a multor restaurante cu pretenții până la cer. Și nici cea de mâncare nu e mai sărmană. Iar dacă cumva “ai o intrare” la Călin, managerul, poți să ai plăcuta surpriză într-o frumoasă dimineață de toamnă să-ți înmoi ciocul într-o “zmeurată” (nu, nu e un smoothie!) de casă. Parcă am zis să lăsăm reveriile, ce m-o fi apucat?!?

Bolo Steak House - Interior

Bolo Steak House – Interior

Piept de porc gătit lent, la temperatură scăzută, alături de mămăliguță cu hribi, brânză rasă și ou de prepeliță, iar alături încă două-trei bucăți de mămăligă trasă la tigaie și învelită în bacon crocant – asta a fost “oferta zilei” când am ajuns la Bolo, la început de iunie. Savuros? E puțin spus… iar în zare se vedea… Nu! În cealaltă zare! Cuvee Guillaume 2014, adică 80% Pinot Noir și 20% Fetească neagră DOC CMD Dealu Mare. Cu vișinele și cireșele lui, cu taninurile bine coapte și caracterul lui jovial (dar demn), aduce nu doar o binevenită notă de prospețime pentru pieptul de porc și brânza rasă, ci și zâmbete recunoscătoare ale mesenilor.

Și-aș încăleca pe-o șa, să vă spun povestea așa! Numai că nu pot. Încă. Fiindcă la același prânz cei de la Bolo au pregătit și-o supă de anghilă creveți, midii și cartofi pe care nu mă pot abține să nu v-o arăt, s-o gustați măcar în imaginea alăturată.

Bolo Steak House

Vama Veche

Tel: (+4)0727.842.968

Fotografii de Andreea Bogdan
Text de Cezar Ioan

  SUS