Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Burtă de porc cu dulceață de ardei copt

Burtă de porc cu dulceață de ardei copt

Burtă de porc cu dulceață de ardei copt și mămăligă crocantă. Și un desert-bijuterie

Doi chefi talentați am întânit și la White Horse, restaurant deschis în urmă cu 20 de ani, însă tot timpul în pas cu trendurile gastronomice. Ne-a dovedit acest lucru și cu ocazia vizitei noastre, surprinzându-ne cu două preparate creative.

Burtă de porc slow cooked cu „bulete” de mămăligă fiartă în lapte cu mirodenii, dulceață de ardei copți și piure de cartofi cu trufe a fost primul fel pregătit de chef Cristian Niță. O reinterpretare demnă de o competiție culinară, o spun fără să exagerez, a clasicei și, de ce să nu recunoaștem, de mulți îndrăgita burtă de porc cu mămăliguță. Cristian Niță ne povestește că a vrut să aducă pe farfurie gusturile copilăriei lui – carnea de porc în untură, mămăliga, piure-ul și dulceața bunicii, și demonstrează cât de frumoase pot fi – gătite cu tehnici moderne și prezentate minimalist.

burta_de_porc

 

Carnea a stat la cuptor 45 de minute, după care a așezat o greutate peste ea, astfel încât, în momentul tăierii, straturile să rămână compacte.  Rezultatul -foarte apetisantă și fragedă!  Alături, câteva „side-uri” care se (și o) completează foarte bine – sosul strecurat, rezultat după gătirea cărnii, dulceața de ardei copți la grătar cu ceapă roșie, usturoi, miere și oțet, un piure-cremă de cartofi cu trufe și o roșie confiată în ulei aromatizat – imaginați-vă cum se amestecă toate savorile! Iar mămăliguța nu e deloc una obișnuită. Mălaiul l-a fiert în lapte cu cimbrișor, rozmarin, salvie, sare și piper și un cubuleț de unt spre final; după ce mămăliga s-a răcit, a modelat-o ca în imagine, dar nu oricum, ci cu ou, pesmet și mălai, trecându-o apoi prin baie de ulei. Așa a devenit crocantă la exterior iar în interior s-a păstrat moale.

White_Horse_Pub _6

Iar plăcinta cu mere a lui chef Florin Cotoia a fost și ea o bijuterioară – fără aluat, cu bucățele de măr și muguri de pin caramelizați și un sos fantastic de vanilie cu scorțișoară. Completată, pentru un pic de aciditate,- balans la dulce cu un sos de fructe de pădure.  De savurat lângă înghețată de vanilie, pe „pământ” de biscuite crocant.

white_horse_pub_&_restaurant

White Horse Pub & Restaurant

Str. G. Călinescu nr.4 A
Tel. 021.231.27.95
E-mail: office@whitehorse.ro
www.facebook.com/WhiteHorsePubRestaurant
www.whitehorse.ro

Text: Adriana Popescu
Foto: Andreea Bogdan

  SUS