Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Cărnuri la garniță a la Ellipse în Ramada Craiova. Și papanași nord-sud!

Cărnuri la garniță a la Ellipse în Ramada Craiova. Și papanași nord-sud!

Pieptul de porc (cu șorici fraged cu tot) se pregătește timp de aproape patru ore la cuptor, la aproximativ 100 grade Celsius, astfel încât să fie făcut, dar să rămână suculent. Ulterior,  bucățile tăiate cuburi se pun în untură pentru păstrare, iar de acolo sunt scoase și prăjite la foc încins, pentru scurt timp, ca să capete o crustă subțire și deosebit de gustoasă, dar fără să fie prea făcute și uscate. La fel și cârnații, de casă. Separat, se pregătesc bucăți de șorici în baie de ulei, ca să expandeze, iar câteva felii subțiri din cârnați se prăjesc și ele pentru scurt timp la foc mai puternic în tigaie, așa încât să rezulte niște chipsuri crocante. Mămăliga se aromatizează cu rozmarin, iar dintr-o parte a ei se fac, de asemenea, câteva chips-uri. Murăturile sunt clasice.

Este un produs existent în meniul obișnuit al restaurantului unde evoluează Chef Cristian Mihăiță Dumitrescu, care spune că farfuria asta se bucură de aprecierea clienților chiar și în sezonul de vară, deoarece porția este pe cât de gustoasă, pe atât de judicios construită, încât să nu stârnească senzația de preaplin, ci doar de satisfacție. Evident, străinii cazați la Ramada Plaza Craiova încearcă în mod constant acest preparat tradițional românesc interpretat într-o manieră (și în cantități) echilibrate.

În afara faptului că sunt prezentați sub forma unor bile mai mici decât ne-au obișnuit cele mai multe restaurante care găzduiesc așa ceva în meniu, papanașii cu care își delectează clientela Chef Dumitrescu sunt, la rândul lor, un mix între nordul și sudul României: sunt făcuți din brânză de vaci, ou, făină de grâu și griș. Se formează și mai întâi se opăresc, după care sunt tăvăliți prin pesmet și apoi prăjiți în ulei. Dulceața de afine și smântâna sunt puse separat, astfel încât fiecare mesean să-și poată stabili el însuși cât și cum dorește să mănânce.

Chef Cristian Mihăiță Dumitrescu spune că, împreună cu colegii săi de la hotel Ramada Plaza, lucrează la un proiect de “seară tematică de gastronomie românească” – dar că acesta va fi, eventual, implementat abia după ce se termină vara. El spune că a observat un interes în creștere al străinilor cazați în hotel față de gastronomia autohtonă.

Vin recomandat pentru reinterpretarea cărnii la garniță: Fetească neagră Terra Romana 2014

Garniță egal Fetească neagră, ne-am gândit. Și intuiția ne-a fost confirmată de realitate: cu nasul lui condimentat (piper negru), vanilat, cu gustul de prune uscate & fructe roșii și cu taninurile sale bogate și bine coapte, catifelate, acest vin a completat generos paleta aromatică și gustativă a cărnurilor la garniță.

Vin recomandat pentru papanașii nord-sud: Rose Terra Romana 2016

“Fie boierul cât de mic, la desert tot bea un pic”, ar suna declinarea “la vin” a vechii ziceri despre somnicul de după-amiază al persoanelor cu drag de leneveală. Nici noi nu puteam rata o asortare enologică răcoritoare și aromată pentru bijuteriile de papanași încercate la Restaurantul Ellipse din Ramada Craiova: aromele fructate (frăguță, caisă), dar mai ales cele florale (trandafir, iasomie) și gustul său fresh de fructe exotice aduc o binecuvântată “restaurare a papilelor” după fiecare îmbucătură din acest desert – fie că alegi să mănânci papanașii simpli sau combinați cu dulceață și smântână.

Restaurant Ellipse
(Hotel Ramada Plaza)
Calea București Nr 1
200678
Craiova
Jud Dolj
Tel: (+4)0351.100.200
E-mail: info@ramadaplazacraiova.ro
www.ramadaplazacraiova.ro

Text: Cezar Ioan
Foto: Andreea Bogdan

  SUS