Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Casa Humor – loc de basm și rețete de tradiție în Bucovina

Casa Humor – loc de basm și rețete de tradiție în Bucovina

Aproape de Voroneț și de mănăstirea Humor, cu cerdac, livadă și restaurant cu bucate de casă, Casa Humor (patru stele) e una dintre cele mai bine puse la punct pensiuni din zonă, încadrată de un peisaj superb; dacă citiți review-urile de pe TripAdvisor (de unde a primit Certificat de excelență), veți vedea că sunt la superlativ.

Am fost impresionați de ambiția proprietarilor de a păstra tradițiile și de ospitalitatea lor; nu fac reinterpretări aici, ci rețete chiar așa cum le știu de la părinții și buncii lor. „Totul e făcut în casă”, se mândrește Geta Ungureanu, proprietara pensiunii; la vedere, stau frumos ordonate borcane cu murături și zacuști, dulcețuri îmbietoare și sticle cu vișinate, afinate și fragate.

Casa Humor_Gura Humorului_ Pui bucovinean _1

Răsfoind meniul, am dat peste feluri despre care nu știam prea multe. Rețeta de pui bucovinean, învățată de la mama ei, a fost prima propusă pentru tema noastră. Nu ne așteptam să fie așa gustoasă, mai ales că nu pare greu de făcut: se trag la tigaie legumele (ceapă, morcovi, hribi), se pun bucățile de pui, smântâna, se lasă la scăzut, iar spre sfârșit, usturoiul – foarte important pentru gust și pătrunjel. M-am bucurat să plec cu încă o rețetă de încercat acasă. Să vedem, iese la fel de bună?

Casa Humor_Gura Humorului_ Clatita_cu_mere

Pe a doua am ales-o noi pentru că nu știam ce e „merdineaua”. Care „s-a făcut” imediat: clătită cu mere coapte, rase, trase la tigaie, cu scorțișoară și zahăr – încorporate în aluat; c-un pic de zahăr pudră, miere și nucă.

Și cum discuția se anima despre rețetele locului, proprietara pensiunii a vrut să ne prezinte și papanașii bucovineni; vedeți rețeta (diferită de cele din sud) în materialul despre papanași.

Casa Humor. Aleea Ștefan cel Mare, 5B, Gura Humorului.
Tel.: 0230.233,334.
E-mail: contact@casahumor.ro,
www.casahumor.ro,
www.facebook.com/casahumor

  SUS