Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Chef Radu Nedelcu, Sardin: „Bucătăria fără tradiție nu înseamnă nimic”

Chef Radu Nedelcu, Sardin: „Bucătăria fără tradiție nu înseamnă nimic”

Iar ca să înțelegi tradiția, trebuie să te întorci la ea și să o studiezi bine; apoi, poți actualiza și creiona mâncarea redescoperită așa cum te ghidează creativitatea, este de părere chef Radu Nedelcu, care și-a propus ca, pe lângă restaurantul Sardin, unde este acum, să aibă și un loc în care să readucă publicului român adevărata noastră bucătărie.

După ce a lucrat 18 ani în Italia, înclusiv în resturante cu stele Michelin, Radu Nedelcu a revenit în țară și a deschis împreună cu niște prieteni restaurantul italienesc Sardin: fucte de mare și pește de captură, carne și brânzeturi de la furnizori locali – inclusiv carnea de Black Angus o ia din zona Sibiului, gâsca de la Târgu Mureș, iar la Horezu a găsit o fabrică ce face brânză numai din lapte de oaie. Gust natural, prospețime, mâncare de casă, de la pâinea cu maia, la deserturi, sunt atributele bucătăriei lui.
În paralel, își dorește să reînvie bucătăria românească, pentru că, spune el, avem atâtea mâncăruri bune care nu prea se mai fac. Iar pentru asta, trebuie înțelese originile, rețetele, iar cheful nostru s-a apucat serios de documentat și merge inclusiv la biblioteci. După aceea, poate repune în valoare bucătăria, creiona și da culoare prin prisma lui.
Încântat de propunerea noastră, așadar, de a ne prezenta cum vede bucătăria reinterpretată, ne-a așteptat cu două frumuseți „de pământ și de apă” – le-am zis noi:

a treia

Doi purcei gourmeți pe varză călită
„Aducem pe aceeași farfurie pământul și marea”, explică chef-ul reinterpretarea popularei verze călite cu purcel – de lapte, în cazul de față, a venit crocant „cu șoricul lui”, fraged în interior, cu crevete lângă, doar ușor gătit, cât să-și păstreze gustul.

sticla

Afumătură din țara Loviștei cu vinete și roșii
Pastramă de oaie, cu siguranță ați mai gustat, dar cea din Țara Lovișei are e savoare aparte, cu tradiția afumării păstrată până azi. Chef Radu nu i-a pus mămăliguță de data asta, ci o felie zdravană de pâine de casă cu roșii, fâșii de vinete coapte și busuioc. Iar moțul de deasupra e din coji de vinete crocante. Savorile s-au amestecat inedit în sosul de stridii și migdale.

Sardin
Bd. Mircea Vodă, nr. 39 H
E-mail:office@sardin.ro. Tel.: 0729.520.111
www.sardin.ro, www.facebook.com/restaurantsardin

  SUS