Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Ciprian, Muura: Steakhouse reinterpretarea funcționează în paralel cu tradiționalismul

Ciprian, Muura: Steakhouse reinterpretarea funcționează în paralel cu tradiționalismul

Pentru Ciprian, reinterpretarea bucătăriei românești este ”o provocare, o sursă masivă pentru inovație”, o experiență gastronomică complexă care cuprinde – pe lângă mirosul și gustul tradițional al mâncării – și creativitatea din farfurie, deoarece și plating-ul trebuie să fie o artă care să atragă priviri. ”Nu multă lume are curajul să încerce punerea în altă ipostază a preparatelor care par de neschimbat. Nu văd nici o diferență între a încerca să pui în practică tehnici moderne pentru mâncare românească și ceea ce se întâmplă în fusion-ul dintre bucătăria franțuzească și cea nordică. Românii au o bucătărie foarte savuroasă și variată, trebuie doar să schimbăm imaginea de mâncare grea și să punem mai mult accentul pe gust și ingredientele sănătoase pe care le foloseau bunicii noștri. Clujul este o piață în plină dezvoltare pe plan gastronomic, iar dorința de noutate îmbinată cu tradiționalul va fi apreciată de o categorie de oaspeți care vrea să iasă din tiparele învechite obișnuite în restaurante, care oferă porții mari, prost echilibrate, preparatele fiind pregătite din produse de slabă calitate și cu rezultat dezastruos pentru organismul uman”, spune Ciprian Barb.

Rețeta bunicii, reinterpretată

Misiunea ambițioasă a acestui restaurant este de a oferi o atmosferă specială, experiențe culinare de neuitat, combinate cu vinuri atent selecționate. Drept pentru care talentatul Ciprian Barb ne-a încântat cu un deliciu din toate punctele de vedere (gust, arome și culori): ”În această farfurie am privit printr-o lupă modernă celebra rețetă a bunicii, de ”rață pe varză”. Prin îmbinarea ingredientelor, gusturilor și tehnicilor noi de gătire, a rezultat un preparat nou, revitalizant. Am înlocuit varza călită cu un piure aromat, având o textură mai delicată, iar pieptul de rață, suculent și cu o textură mai fragedă, a luat locul raței gătite la cuptor. Reducția de citrice folosită, ne duce spre tărâmuri exotice și, împreună cu mărul verde, ne îndepărtează de banalul gust de rață pe varză cu care suntem familiarizați”, e de părere Ciprian.

Piept de rață cu piure de varză roșie și reducție de citrice

Cu siguranță îți va face plăcere să pregătești rețeta lui Ciprian. Ingrediente: piept de rață, varză roșie, vin roșu Cabernet Sauvignon, stafide negre, măr verde, sare, piper. Pentru piureul de varză roșie avem nevoie de: varză roșie, vin roșu Cabernet Sauvignon, stafide negre, miere “bio”, sare, piper.

Reducție de citrice: fresh de portocale, fresh de grapefruit, fresh de clementine, kumquats ras (fructe exotice din familia citricelor, de mărimea unor măsline), miere “bio”, unt

Piureul de varză se prepară tăind varza mărunt, care se condimentează cu sare și piper după care se călește cu puțin ulei extravirgin de măsline, pentru a deschide și a potența aromele din varză, după care se adaugă vinul roșu și se continuă procesul de gătire. La final se adaugă stafidele și puțină miere de albine. După încheierea procesului de gătire, tot conținutul se blendează cu unt pentru a obține o textură mai fină și aerată.

Muura Steakhouse
Strada Franklin Delano Roosevelt, nr. 2, Piata Matei Corvin
Cluj-Napoca
Tel: 0733.051.562

Text: Carmen Gorgan
Foto: Andreea Bogdan

  SUS