Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Inspirație modernă din tradiția ciobănească – miel sous vide

Inspirație modernă din tradiția ciobănească – miel sous vide

 Inspirație modernă din tradiția ciobănească – miel sous vide cu sos de fructe de pădure și orez fiert în lapte

 

Știați că … vânatul sau mielul fiert în lapte, cu fructe de pădure era una dintre mâncărurile cel mai des făcute de ciobanii din Oltenia, cu sute de ani în urmă? Carnea se fierbea în lapte pentru a-i mai domoli gustul pregnant, iar fructe de pădure erau din belșug.

Am aflat despre tradiția aceasta, ei bine, de la un… sârb, Silvius Stangacilovic, bucătarul șef de la Taverna Sârbului ajuns demult în România și rămas aici. Ne-a pregătit și nouă ceva asemănător.

Iată, așadar, un restaurant cu specific sârbesc 100% și cunoscut pentru porțiile sale consistente, îndestulătoare, care ne-a primit cu mâncare inspirată din tradiții vechi românești, gătită modern.

Bine, bine, o să spuneți, poate, nu era greu având în vedere asemănările dintre cele două bucătării, dar cum spuneam, am mai aflat o poveste, am mai încercat ceva ce nu gustasem.

Chef Taverna SArbului

Silvius a ales un mușchiuleț de miel, călit cu puțin cu sos de soia, sare, piper și usturoi, pe care l-a gătit sous vide. A venit cu sos de fructe de pădure și legume călite – ceapă, usturoi, ardei gras, ardei capia, cu orez fiert în lapte; plus un pic de ardei iute.

preparat taverna sarbului

Fraged și gustos, frumos frumos feliat din părțile cele mai bune ale bucății de carne, spune Silvius, pentru că bucătăria reinterpretată, cu  finețea și prezentarea elegantă aferente, presupune folosirea celor mai aspectuoase și gustoase părți și îngrediente de calitate. Iar dacă vrei să faci acest lucru desăvârșit, automat și costurile sunt mai mari. De aceea, crede el, bucătăria minimalistă, să spunem, nu este tocmai la îndemâna oricui..

Taverna Sârbului București
Str Tipografilor nr.31
Tel.: 021.490.60.50
E-mail: bucuresti@tavernasarbului.ro
www.tavernasarbului.ro
www.facebook.com/taverna.sarbului.restaurant

Text: Adriana Popescu
Foto: Andreea Bogdan

  SUS