Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

La Sibiu, s-aveți Pardon!

La Sibiu, s-aveți Pardon!

Marius Rafa, Chef & Owner la Pardon Sibiu, a răsfățat cu o fleică de purcel tânăr cu sos de prune și piure de păstârnac. “În mod normal, piureul nici nu ar trebui considerat drept tradițional”, spune el. “Dar e atât de bine ancorat în amintirile noastre din copilărie încât cred că, totuși, s-ar califica măcar din acest punct de vedere, fiindcă ne-a însoțit pe toți cei crescuți aici în ultimele zeci de ani”.

 

“M-am tot jucat cu piureul cu diverse condimente, iar la sugestia unui maestru bucătar am încercat și varianta cu semințe de fenicul”, spune Marius Rafa. “Și mi se pare că dă un gust magnific piureului de păstârnac – o rădăcinoasă cu care în ultima perioadă se lucrează tot mai puțin și care a ajuns să fie tratată cu indiferență, din păcate. Crunch-ul de pâine prăjită în ulei pe care l-am înfipt în sferele de piure face parte din decor, dar are și menirea să ofere un contrast de texturi și o senzație de prelucrare mai amănunțită, care mie îmi place mult. Până la urmă, fiecare bucătar personalizează mâncarea și după gustul lui”, e de părere Rafa. Și completează că gustul de prune face parte tot dintre amintirile copilăriei generației lui – de la pâinea unsă cu unt și gem de prune până la sosurile bunicilor care găteau în perioada Crăciunului mâncăruri mai grase. “România, în general, e o țară în care lumea preferă carnea mai grasă, iar din punctul meu de vedere fleica e o delicatesă, la fel ca și spata de porc. E o carne mai dulce, mai gustoasă”, motivează Marius Rafa alegerea cărnii pentru acest preparat. Marius Rafa e convins că gastronomia românească este într-o continuă evoluție, în special datorită faptului că mulți bucătari au plecat să lucreze afară și unii dintre ei, atunci când se vor întoarce, vor încerca să realizeze aici o combinație între ce știau de aici din țară și ce au învățat în Occident. “Eu nu sunt bucătar de multă vreme, dar îmi place foarte mult să gătesc și cred că orice bucătar are permanent de învățat”, crede Rafa.

Casetă
Pardon – Atelier – Cafe & Bistro

Bistroul are și o istorie interesantă din punct de vedere al amenajării: “Am adus mobilier și de acasă și am fost preocupat de trăinicie, pentru că bugetul a fost foarte redus la început. Dar a reieșit, până la urmă, un loc unde cred că avem cel mai mare număr de mirese care vin să-și facă pozele pentru nuntă din întregul Sibiu”, spune Marius Rafa.

www.pardoncafesibiu.ro
contact@pardoncafesibiu.ro
Tel: (+4)0747.777.222
Str Cetății Nr 14 (vizavi de Sala Thalia)
Casetă vin
Millenium roșu 2013

Un blend din Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească neagră care excelează prin aromele de fructe negre, prune și stafide, cu impresii de condimente. Gustul puternic, în care se regăsesc aceleași fructe negre dar și unele cu aciditate mai pregnantă (vișine, mure) – plus notele de piper, scorțișoară și vanilie, susținute impecabil de o aciditate bună și taninuri coapte – completează cu succes gustul gărnii mai grase și al sosului de prune din preparatul lui Marius Rafa. E un vin cu bun potențial de învechire pentru următorii ani, potrivit pentru cărnurile roșii și brânzeturile maturate, ca și pentru deserturile în care se regăsește ciocolata neagră.

  SUS