Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

La Turnul Berarilor e de stat: de la „căprior”, la mistreț cu hribi și mititei de pește

La Turnul Berarilor e de stat: de la „căprior”, la mistreț cu hribi și mititei de pește

O clădire (și o investiție) impresionantă, cu berărie proprie, cramă, terasă cu proțap și o amenajare frumoasă cu mobilier artizanal, grinzi sculptate, cărămizi șlefuite – Turnul Berarilor e loc de atmosferă și bucate bune. Are, zic cei de aici, „gust de legendă”.

Care legendă spune că pe aici a trăit badea Zimcu, meșteșugar harnic care și-a făcut o făbricuță de bere, loc de veselit și potolit setea; visul lui era să aibă un spațiu arătos, cum cum am scris mai sus, în care să vină multă lume. Iată că o echipă inimoasă pare că i l-a îndeplinit. Iar berea lui Zimcu se face din nou în casă (Berea Zimca era emblema orașului pe timpuri, brandul a fost vândut, dispărând la un moment dat).

Turnul Berarilor_Piatra Neamt_ Caprior caramelizat

Meniul e un mix de preparate locale, bavareze și mediteraneene – de la mici de pește, patricieni de mistreț, vită și oaie, la ciolan bavarez la jar ori mistreț cu sos de hribi ș.a.

Dar pentru tema noastră de gastronomie românească de secol XXI, bucătarul Alexandru Ripanu ne-a încântat cu un „căprior” grozav: carne sotată în praz, caramelizată cu sos de vin, pe spumă de hribi, cu mămăliguță pe grătar și bile de brânză de burduf cu nuci. Un plating creativ de gusturi și texturi și încă o dovadă că se poate face gastronomie românească elegant!

I-au urmat un bulz cu brânză de burduf și pătrunjel, cu frigărui din pastramă de porc afumată, cârnați cu cașcaval, castravete și sfeclă roșie murate, iar ca să fie masa completă, cei de aici nu ne-au lăsat să plecăm până nu am gustat papanașii fabuloși ai casei! (vezi articolul despre papanași).

Noi am găsit de cuviință să le asortăm, în ordine, câte un vin Terra Romană: Milenium Roșu, Milenium Alb și Rose. Și am încheiat așa ospăț cu savurosul Cuvee Charlotte (scos doar la ocazii speciale, fie vorba între noi).

Merită laude managerii care fac treabă bună (lunea, salonul principal era aproape plin, iar localuri sunt în zonă, ceea ce spune multe), foarte ospitalieri.

Bd. Decebal 26 bis, Piatra Neamț
Tel.: 0233.220.002
E-mail: contact@turnulberarilor.ro
www.turnulberarilor.ro
www.facebook.com/TurnulBerarilorOficial

  SUS