Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

La Tuzla, sarmaua crudă din Hangar e delicioasă!

La Tuzla, sarmaua crudă din Hangar e delicioasă!

Pentru cine n-a mai fost, ca mine: Aeroportul Internațional Tuzla nu-i genul ăla la care te-ai aștepta când auzi “internațional”. Însă pot spune cu mâna pe inimă că amenajarea și preparatul pe care ni l-au dat să-l gustăm sunt!

De la prima vedere mi-a trecut prin cap că ăsta poate fi locul perfect să-ți duci copiii într-o zi de weekend, să vadă avioanele și elicopterele aterizând și decolând, să vadă cum arată un turn de control sau un hangar, să mănânce ceva bun și, în general, să nu prea ai grija lor, într-un spațiu relativ delimitat și sigur. Ce nu mi-a trecut prin cap chiar de la bun început, ci abia după vreo oră, este că e un loc excelent și pentru mine, ca adult: au o grădină răcoroasă, interiorul e amenajat superdrăguț și am avut la ce căsca gura fără să mă plictisesc (motoare, un costum de pilot de vânătoare șamd). Iar ce am aflat pe parcurs – și anume ca de aici pleacă și aici se întorc echipajele de pe platformele petroliere maritime – m-a dus cu gândul că oamenii ăia, care cu siguranță muncesc într-un mediu mai dificil decât majoritatea, chiar merită să aibă un moment de răsfăț într-un loc așa de fain.

Iar când a apărut și mâncarea, am zis wow! A fost un alt gen de reinterpretare, de această dată – în sensul că s-a păstrat ceva din aspect (teoretic, o sarma în frunză de varză, cu mămăligă) dar s-a schimbat gustul – “pe ici, pe colo, și anume în punctele esențiale”! Frunza de varză proaspătă a fost dată într-un clocot foarte scurt și apoi pusă la gheață, ca se înmoaie dar să-și păstreze culoarea și crocănțeala specifică, iar umplutura a însemnat un tartar de vită frăgezit și înmiresmat cu o marinadă a cărei rețetă a rămas secretă. Mămăliga – cu parmezan, prăjită la rândul ei, crocantă – era savuroasă în sine, darămite în asociere cu tartarul foarte răcoros și bine echilibrat de ardeiul iute roșu.

Nu tot ce zboară se mănâncă, asta-i clar și dovedit – dar toți cei care zboară (sau trec în vizită) pe la Tuzla au acolo un loc de toată isprava. Să mai zic că au și vinuri? Doar mă cunoașteți…

Hangar Cafe 67

În incinta Aeroportului Internațional Tuzla, jud Constanța

Tel: (+4)0722.111.042

Facebook: https://www.facebook.com/hangarcafe67/

Fotografii de Andreea Bogdan
Text de Cezar Ioan

  SUS