Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Mâncare de poveste într-o casă de legendă: Hrisicos

Mâncare de poveste într-o casă de legendă: Hrisicos

Casa Hrisicos, din colțul Pieței Ovidiu din Constanța, n-are nicio șansă să scape privirii (și nici n-ar trebui!), datorită amplasării și arhitecturii purtând semnătura francezului Luis Givert. Iar pe dinăuntru (atât amenajările, cât și meniul) stabilimentul e la fel de demn de atenție. O privire către trecutul clădirii puteți găsi pe site-ul lor și dezvăluie celui suficient de curios o poveste adevărată și zbuciumată, care ar putea deveni oricând subiect de film.

Casa Hrisicos

Cum noi eram curioși despre istorie doar din punctul de vedere al laturii gastronomice, ne-am mulțumit să admirăm fugar clădirea și felul în care a fost restaurată, ca să putem trece la vorbe cu Chef Dumitru Nădejde, cel responsabil de satisfacția clienților de azi ai restaurantului.

Cotletul de miel “haiducesc”, cu sos de vin, în crustă de nucă, însoțit de cartof copt cu urdă, piure de sfeclă cu hrean și țelină și legume murate în muștar și tumeric – e denumirea (pe cât de lungă, pe atât de bună) a farfuriei care face recurs la istoria haiducilor, dar și la resursa binecunoscută la nivel național a oieritului dobrogean. O delicatesă impresionantă atât la vedere cât și la degustare, atent lucrată atât la nivelul temperaturilor de preparare cât și la asortarea asomelor complementare și căreia nu i-ar putea rezista decât vegetarienii convinși. Cuvee Guillaume 2014, noutatea din Pinot Noir și Fetească neagră de la Crama SERVE din Dealu Mare, partenerii noștri în acest proiect, a fost alegerea noastră, datorită complexității și vigorii care completează foarte bine trăsăturile gustative și texturale ale preparatului.

Dar Chef Nădejde nu s-a mulțumit cu felul principal, ci a ținut să ne mai prezinte una dintre atracțiile localului, un produs “de nostalgie” pentru mulți călători prin Piața Ovidiu și anume o negresă cu spumă de caramel și înghețată pentru care merită chiar să faci special un drum la Constanța.

 

Casa Hrisicos

Casa Hrisicos

Casa Hrisicos
Str Traian Nr 1, Constanța
Tel: (+4)0732.667.045
www.casa-hrisicos.ro
Caragiale, Delavrancea,

Fotografii de Andreea Bogdan
Text de Cezar Ioan

  SUS