Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Măncăruri cu suflet  la familia Lichiardopol 

Măncăruri cu suflet  la familia Lichiardopol 

Veseli și primitori, cu tigăile sfârâind și aluat proaspăt frământat, ne-au întâmpinat proprietarii Maccheroni, familia Lichiardopol; deși restaurantul este italienesc, cei doi s-au pregătit pentru proiectul nostru cu nu mai puțin de cinci preparate inspirate din tradiții românești. Ba chiar doamna Georgiana Lichiardopol, ne-a invitat în bucătărie să vedem cum le face „la cald”.

preparat maccheroni

Întâmplarea a făcut ca, doar cu o zi înainte, Mirel Lichiardopol să găsească la piață bame proaspete și bucuros de descoperire, s-a gândit la o mâncare ca pe vremuri. Despre bame (nu mai mâncasem) am aflat că sunt destul de cleioase și trebuie curățate bine, altfel ar da o senzație neplăcută. Dar mâncărica de față cu ardei copt, roșii și pătrunjel chiar a fost un deliciu de vară.

bame

Am început cu ea din motivele de mai sus, dar vă spuneam că am avut de „biruit” un prânz întreg. Din lipsă de spațiu nu putem prezenta fotografii cu toate preparatele, însă au fost așa:  ciorbă de fasole cu tarhon și prosciutto la cuptor în loc de clasica afumătură, rulouri de dovlecei  cu urdă și roșii, ținuți la cuptor atât cât să rămână proaspeți și piept fraged de porc cu sos de lămâie.

Răsfățul nu s-a terminat pentru că sfâr – sfâr, se auzea din bucătărie și a început să miroasă a dulce- aromat. Ei bine, se pregăteau papanașii! Dar nu oricum, ci din cei moldovenești, pufoși  și fragezi cu aluat din brânză cu ou și doar puțină făină; întâi fierți, apoi tăvăliți în tigaie prin unt cu pesmet. Au venit cu dulceață din fructe de pădure de casă și smântâna de rigoare. Un prânz încântător! Am apreciat ospitalitatea și răgazul pe care proprietarii restaurantului și l-au luat pentru a ne delecta cu bunătățile lor de casă.

Str. G. Călinescu, nr. 51
Tel.: 0722.259.360.E-mail: rezervari@maccheroni.ro
www.maccheroni.ro
www.facebook.com/Maccheroni15

Text: Adriana Popescu
Foto: Andreea Bogdan

  SUS