Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Nu dați banii pe prostii! Luați rapane, măi, copii! La Tomis

Nu dați banii pe prostii! Luați rapane, măi, copii! La Tomis

N-o fi chiar “strămoșească” rapana, fiindcă abia după cel de-al doilea Război Mondial a apărut în Marea Neagră. Dar – odată ce generații întregi de vamaioți și doimaiști au exploatat în mod hulpav această resursă ce nu aștepta decât să fie devorată și apoi transformată în suvenir de ascultat “freamătul mării”, pe vremurile de tristă amintire – e cert că ea s-a înrădăcinat adânc în “fibra națională” a amatorilor de bronz de Marea Neagră.

Zvonurile despre proprietățile afrodisiace ale rapanelor s-ar putea să fi fost mult exagerate, (se pare că, de când s-a inventat statul pe Facebook, rezultatele pe acest plan ale dietei cu melcii de origine asiatică s-au mai diminuat, cred cercetătorii), însă chiar și dacă nu erau adevărate, ele au contribuit mult la răspândirea lor gastronomică. Zvonurile, și lipsa cronică de proteine din galantarele comuniste.

Pe scurt, azi e greu să-ți imaginezi fie și un weekend pe litoralul românesc fără măcar o porție de rapane în sos de vin cu ceapă, usturoi, pătrunjel sau busuioc. N-am putut ignora nici noi acest exponent în devenire al gastronomiei tradiționale litorale, drept pentru care – la recomandarea unor foodies locali de încredere – am descins la Bistro Tomis, în Constanța. Ioana Nicola și Cristian Nica, de aici, poate n-au dus neapărat rapana pe “cele mai înalte culmi de cultură și civilizație”, cum probabil i-ar fi plăcut “geniului din Carpați” să prezinte acest tip de carne care nu depindea de finanțările regimului comunist… dar sunt pe-aproape de o astfel de caracterizare luminoasă. Rețeta de rapane ușor picante a celor de la Tomis nu e de ratat – lucru demonstrat și de felul în care degetele mâncăcioșilor se înmoaie în sos odată cu pâinea și buzele lucesc sub influența binefăcătoare a uleiului de măsline extravirgin din farfurie.

Terra Romana Millenium alb

Terra Romana Millenium alb

Vin recomandat: Terra Romana Millenium alb

Crocant și citric, ușor vanilat, e numai bun să împrospăteze gustul după fiecare înghițitură. Iar complexitatea peste medie pe care o dobândește acest vin din îngemănarea Sauvignon blancului cu Rieslingul de Rin și cu Feteasca albă face cu succes față gustului intens al rapanelor cu ceapă, usturoi, peperoncino, lămâie și ulei de măsline. Ba chiar adaugă puțin “mai vreau” la senzația de satisfacție provocată îndeobște unui stomac ghiftuit.

 

Pub & Bistro Tomis
B-dul Tomis Nr 18, Constanța
Tel: (+4)0725.191.919
Facebook/PubBistroTomis/

  SUS