Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

O farfurie Toscana, din amintirile copilăriei la stabilopozi

O farfurie Toscana, din amintirile copilăriei la stabilopozi

Ți-am imaginat vreodată că va sta cineva să scoată icrele din guvide pentru tine? Sau să fileteze un peștișor atât de mic, să prăjească fileurile și să le pună împreună cu nobilul calcan și cu legume, pe aceeași farfurie delicioasă? Ei, bine… la Toscana în Constanța am mâncat așa ceva. Iar vestea bună e că o nouă Toscana s-a deschis deja și în Mamaia Nord, pentru înfometații pretențioși din zona de cluburi.

Nu cred să existe om care a ajuns de mai mult de trei ori în ultimii ani în Constanța și să nu fi auzit de restaurantul Toscana (dacă există, e un păcat). Noi înșine, echipa Vinul.Ro, am organizat încă din vara 2013 o serie de degustări săptămânale de vinuri cu muzică live pe terasa acestui local, impresionați de succesul de care se bucura încă de atunci. A fost și ocazia cu care l-am cunoscut pe Ovidiu Iacob, manager / chef / factotum la Toscana, și ne-am dat seama că succesul se datorează unui profesionalism și unei dedicări de excepție.

Abia anul acesta, însă, l-am cunoscut și pe Patris Lupu, colegul lui Ovidiu. Iar întâlnirea s-a dovedit uimitoare – pentru mine, cel puțin. Scotocind prin sertarele cu amintiri din “expedițiile urbane” ale copilăriei la malul Mării Negre, cei doi s-au străduit și-au scos la iveală un preparat neașteptat: o delicioasă farfurie marină cu fileuri de guvide prăjite, un file de calcan și legume (baby-morcov, sparanghel, ardei gras galben, roșii cherry). Ambele tipuri de pește au demonstrat, dacă mai era nevoie, că Marea Neagră mai are încă multe comori de arătat, dacă ele sunt puse în valoare cu rafinament.

La fel de uimitor de bune ca și aceasta s-au dovedit a fi și icrele de guvide (nu vreau nici măcar să-mi imaginez cam ce muncă e să scoți icrele din guvide!) – dulci, fine, savuroase! Atât de neașteptate și de gustoase au fost cele două, încât era cât pe ce să ratez întâlnirea cu una dintre cele mai bune porții de midii disponibile la malul Mării – lucru pe care cu greu mi l-aș fi putut ierta. Una peste alta (sau, mai bine zis, o farfurie după alta!) vizita de documentare la Toscana s-a prelungit muuult mai mult decât fusese programat.

Ceea ce vă doresc și vouă! Neapărat cu vin la rece.

Restaurant Toscana
Constanța: Bdul Mircea cel Bătrân nr 103
Tel: (+4)0728.672.262
Mamaia Nord – Năvodari (la parterul Hotelului Opera, imediat după LOFT)
Str Lotus Nr 14, Năvodari
Tel: (+4)0731.080.600
www.restaurant-toscana.ro

Fotografii de Andreea Bogdan
Text de Cezar Ioan

  SUS