Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

O Maimuță cu istoric și cu bun gust

O Maimuță cu istoric și cu bun gust

Dacă povestea interbelică a “Maimuței” a fost una plină de farmec, istoria postdecembristă a localului nu s-a ridicat din prima la standardele trecutului, pentru că simbolul vechiului Cluj bahic a devenit după Revoluție o simplă crâșmă, de joasă speță. Până în 2012, când somelierului Radu Ilea i s-a oferit șansa de a readuce la viață Maimuța Plângătoare, iar acum restaurantul se ridică la înălțimea celor mai exigente pretenții, fiind valorificate și istoria, magia și specificul birtului înființat în urmă cu aproape un secol.

Managerul a recuperat istoria “Maimuței” din cartea lui Balint Tibor – Zokogo Majom, și le-o pune la dispoziția clienților săi, alături de vinuri alese și de mâncăruri savuroase: ”Cel care a botezat restaurantul a fost chiar proprietarul localului din acele vremuri, un domn gras, ”care plângea în hohote când era băut, de tremurau fețele de pe mese, ba chiar și sticlele de vin și lichior se ciocneau între ele de durere”. Toată suferința și nenorocirea lui se datorau localului concurent, deschis în vecinătate, intitulat sugestiv: ”Gaura Dulce”. Cunoscut și în rândul angajaților, pentru ”concertele”sale lacrimogene, într-o vreme, picolo-ul restaurantului, având o discuție cu cel care aproviziona cu sifon restaurantul, spunea despre angajatorul său: ”Urlă ca o maimuță plângătoare”. Trăgând cu urechea, proprietarul a avut revelația numelui: Maimuța Plângătoare. Imediat a trimis după pictorul de firme pentru a comanda zugrăvirea noului nume. Astfel că, deasupra intrării, pe o placă a fost pictată o maimuță care plânge. Atât în timpul naționalizărilor, cât și în toată perioada comunistă, localul a fost închis. După apusul regimului comunist, restaurantul a renăscut, la început, sub forma unei grădini de vară. Păstrând tradiția locului, o atmosferă relaxantă și plăcută, astăzi, Maimuța Plângătoare tinde să redevină același local renumit, căutând să ducă mai departe tradiția și faima de altădată”.

Chifteluțe cu sferă din sos de roșii și spumă de păstârnac cu țelină

Ingrediente: carne tocată, ou, sare, piper, usturoi, cartofi
Pentru sos: pastă de roșii, făină, unt, foi de dafin, zahăr
Pentru spumă: păstârnac, țelină, unt, sare

Mod de preparare:

Se amestecă carnea tocată cu restul ingredientelor până se omogenizează, se formează chiftelele și se prăjesc în ulei.

Pentru sos se clarifiază untul, se adaugă făina, pasta de roșii, restul condimentelor și puțină apă și se fierb, după care se formează sferele de sos de roșii prin procedeul de sferificare (o serie de proceduri a căror descriere o puteți găsi cu ușurință online).

Păstârnacul și țelina se pun la fiert cu puțină sare, apoi se blendează împreună cu untul. Pentru a obține spuma, acest piure se pune într-un tub cu gaz.

Maimuța Plângătoare
Strada Emil Isac Nr 3
Cluj-Napoca
Tel: (+4)0723.318.393, (+4)0756.157.433
Website: www.maimutaplangatoare.ro 

 

  SUS