Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Opera Plaza Cluj: Biban de mare cu spanac cu usturoi şi piure de ţelină

Opera Plaza Cluj: Biban de mare cu spanac cu usturoi şi piure de ţelină

Chef Horațiu Pop conduce echipa de gazde culinare a primului hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, Opera Plaza. Inspirat atât de tradiţiile transilvane ca şi de noile direcţii în gastronomia internaţională, el are o viziune care se face simțită în fiecare preparat din meniul hotelului şi pune în evidenţă alimentele proaspete aromatizate cu ingrediente deosebite, deseori surprinzătoare. A primit provocarea noastră și a preparat în foarte scurt timp nu unul, ci trei feluri de mâncare pentru documentarea noastră despre gastronomia tradițională reinterpretată.

Deși “erou principal” al acestei montări, nu atât peştele fraged care e bibanul de mare surprinde, ci sosul de mărar alb care îl completează, împreună cu piureul de țelină și spanacul tânăr. “E un pește foarte fraged, dar din păcate de multe ori e gătit plictisitor”, spune Horațiu Pop. Iar nouă ni l-a prezentat pe farfurie într-un fel menit să scoată în evidenţă textura şi culorile vibrante ale întregului preparat.

Ingrediente: biban de mare, baby spanac proaspăt, rădăcină de ţelină, mărar, unt, usturoi, lămâie, stock de peşte, baton de scorţişoară, smântână de gătit, sare și piper.

Peştele se găteşte delicat la tigaie iar piure-ul de ţelină se prepară cu smântână de gătit, usturoi  şi scorţişoară, în timp ce spanacul este blanşat în ulei de măsline şi usturoi. Sosul de mărar se prepară din stock de peşte, smântână dulce, lămâie, unt, sare şi piper.

Pui în crustă, cu brânză feta şi măsline și sos de ardei copți

Un preparat ce aminteşte de majoritatea gospodăriilor româneşti, unde pieptul de pui şi piureul de cartofi sunt cele mai accesibile opţiuni rapide pentru o masă săţioasă. Noul preparat porneşte, evident, de la această premisă, însă optează pentru ingrediente mediteraneene îmbinate cu savoarea gusturilor locale, iar garnitura este pe cât de gusotasă pe atât de arătoasă: piure-ul de cartofi e aromatizat cu cimbrişor şi sos de ardei copţi, prezentat într-o “pâlnie” de parmezan şi servit cu baby morcovi galbeni, roşii şi mov. Aromele cunoscute oricărui român le accentuează pe cele “împrumutate” din gastronomiile internaţionale.

Contact:
Hotel Opera Plaza*****
400132, Str. G-ral Traian Moşoiu, Nr. 10-12, Cluj-Napoca
Tel: (+4)0364.403.600, (+4)0264.428.164
Email: office@operaplaza.ro
Website: www.operaplaza.ro

Text: Carmen Gorgan
Foto: Andreea Bogdan

  SUS