Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Orice pretext e bun să ajungem în bucătăria lui Vasi

Orice pretext e bun să ajungem în bucătăria lui Vasi

Orice pretext e bun să ajungem în bucătăria lui Vasi, chit că pe mine începe să mă apuce după masă un soi de vinovăție, nu cumva să iau câteva sute de grame în plus. Nu că mâncarea ar fi extraordinar de calorică ori grasă, dar zău, orice așa mânca aici e atât de gustos, încât nu mă las până nu termin tot din farfurie.

O dată am mâncat chiar și afumătura cu tot cu grăsime din burgerul ăla al lui senzațional cu varză a la Cluj, de s-a crucit Vasi. Altădată, numai privind poza de papanași cu icre de știucă, mi-a făcut așa o pofta cât casa, încât l-am rugat să mi-i facă „diseară”, deși ei nu sunt permanent în meniu căci mai greu de aprovizionat cu icre și de păstrat proaspete. Să vă mai zic că midiile de la Lulu’s cu sosul ăla dement de vin, acoperite cu lipie fierbinte de casă, sunt cele mai bune din București? Părerea mea, dar zic să le încercați.

Despre Vasile Nicolae și talentul lui am mai scris și cu alte ocazii, iar când vine vorba de reinterpetarea bucătăriei noastre, ne-a dovedit de multe ori că are imaginație. Și cu ocazia prânzului nostru „întârziat”, pentru care s-a pregătit special cu trei alte minunății. Să le luăm pe rând.

placinte

Plăcințele cu urdă, costiță, trufe și mărar – imaginați-vă cum miroseau în combinația asta! Rumenite, cu o crustă frumoasă, au venit caaalde din cuptor nu m-am abținut să le las să se mai domolească, abia am avut răbdare să o las pe Andreea să le facă poză. Ah, și aroma de măghiran…. .

Tot de rupt cu mâna și înmuiat în oul molcuț de lângă ele. „Care trebuia să fie moale-moale, când îl tai să se vadă cum curge frumos și voi ați întârziat”, ne ceartă Vasi. „Nu-i nimic, nu suntem mai cataloci decât papa, râdem noi – doar un amănunt”. Care nu ne-a împiediat să ne batem efectiv pe ele, pofticioși. E o șmecherie însă cu acest ou „brăzdat” -fiert 2 minute, scos și fiert iarăși 2 minute în apa în care a stat sfecla roșie să capete crăpăturile de culoare. Pentru un plus de prospețime, cu salată fină de sfeclă rasă și morcov.

Pentru dovlecelul umplut, a avut ca sursă de inspirație ardeii umpluți primiți de la soacră. Vedeți cum arată – și aveau așa: umplutură de ragu de vită, făcut ca un fel de chilli con carne cu dovlecel, cheddar și smântână. Cu chips de chorizo și sos aromat de roșii cu răzătură de lime. Iar punctulețele jucăușe din sus erau din ulei de măsline și busuioc cu aromă de lime. Salata de microplante nu e neapărat pentru decor – deși dă al naibii de bine, ci și pentru un pic de gust condimentat, ne atenționează Vasi.

tocanita

Și asta nu a fost tot – utimul fel – o tocăniță țărănească de vițel cu ceapă și ardei gras cu sos brun cu bere neagră. Direct în coșuleț de pită cu busuioc. Sosul este grozav: practic, după ce a tras carnea la tigaie, a pus ceapa, apoi ardeiul gras și un pic de unt. L-a stins cu bere neagră și la final a adăugat sosul brun. S-a înmuiat pita în el delicios și credeți-mă, că nici din aceasta nu a mai rămas firimitură.

Plăcinte, legume umplute și tocăniță așadar – poate sună banal, dar v-ați lămurit că nu sunt deloc – altfel, în alte combinații și prezentări, gust desăvârșit – iată despre ce vorbim când spunem bucătărie românească reinterpretată.

  SUS