Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Papanașii, ah papanașii!

Papanașii, ah papanașii!

Fragezi, pufoși, scăldați în smântână și dulceață – nu prea cred să fie cineva să nu-i placă. Descrierea lor de bază e așa: desert din brânză de vacă, ouă și făină sau griș, fiert sau prăjit, iar variații sunt destule – cu aluat de făină și brânză sau cu mai multă brânză și griș, modelați gogoși sau inele, prăjiți în ulei, fierți, tăvăliți în pesmet cu unt. Oricum ar fi, sunt, poate, cel mai popular desert tradițional care încă se face cam în toată țara, spre deosebire, din păcate, de pildă, de alivenci ori poale-n brâu care rar se mai fac chiar și în zonele lor de baștină.

Alături de sarmale și ardei umpluți, au fost și printre cele mai pregătite feluri de restaurantele vizitate în demersul nostru de recuperare și promovare a gastronomiei românești. I-am găsit și în București (și i-am prezentat în momentul respectiv) și evident, nu puteau lipsi acasă la ei în Moldova (de unde provine și prima rețetă, se pare) și Bucovina.

papanasi poza doi varianta

Încep cu o rețetă bucovineană autentică, savurată efectiv la Pensiunea Casa Humor, pentru că astfel nu mai mâncasem. „Papanașii tradiționali din zonă sunt din brânză de vaci, ou, puțin griș (se pune să tragă apa din brânză să nu se prindă) și doar puțină făină. Deci nu aceia cu multă făină și puțină brânză care sunt prin alte locuri”, ne explică Geta Ungureanu, proprietara pensiunii. Se modelează în bile ușor turtite și se prăjesc. Au venit cu o bunătate dulceață de afine de casă și smântâna de rigoare și pot să vă spun că, într-adevăr, au fost delicioși cu textură și gustul lor intens de brânză!

În variante mai apropiate de cele care se fac mai des în sud, i-am găsit la Turnul Berarilor din Piatra Neamț, unde după un ospăț pe cinste cu trei feluri „principale”, bucătarul șef Alexandru Ripanu a găsit de cuviință să ne pună capac cu o porție zdravănă (aproape jumătete de kilogram!): inele moțate din brânză de vacă, făină, ou, zahăr, praf de copt, lămâie rasă. Stropiți cu de fructe de pădure și smântană și câteva picături desenate din același sos rubiniu pe lângăș i frunze de mentă pentru prospețime și culoare – o farfurie impecabilă!

Tot în Piatra Neamț, la Tequila Bowling, i-am găsit „în turnuleț”, pufoși, prăjiți, stropiți cu cremă de smântână și dulceață de cireșe amare (foarte bună!) de casă. Am mai văzut în meniu că au și cu înghețată, o să-i încercăm data viitoare!

papanasi poza 3

Știați că? Legenda spune că tocmai în Danemarca, un căpitan de vas în timp ce mânca o gogoașă, silit de un val mai puternic să țină cârma cu ambele mâini, a înfipt gogoașa într-o spiță și așa apărea forma de inel. Variații sunt prin lume, iar rețeta originală de gogoși fierte se pare că se trage din Imperiul Austor-Ungar. Dar moldovenii noștri au făcut varianta prăjită, parcă și mai bună, cu multă brânză (căci fără ar fi doar gogoși). În unele locuri din Ardeal se fac doar fierți, cu brânză și griș, prin altele se dau prin pesmet. Alte rețete au fost modernizate cu stafide, miere, scorțișoară, migdale.

Pensiunea Casa Humor
Aleea Ștefan cel Mare 5 bis, Gura Humorului
Tel.: 0230.233.334.
E-mail: contact@casahumor.ro,
www.casahumor.ro
www.facebook.com/casahumor

Turnul Berarilor
Bd Decebal 26 bis, Piatra Neamț
Tel.: 0233.220.002.
E-mail:contact@turnulberarilor.ro
www.turnulberarilor.ro
www.facebook.com/TurnulBerarilorOficial

Tequila Bowling
Aleea Tineretului 31, Piatra Neamț
Tel.: 0754.051.743
E-mail:tequilalovesyou@gmail.com
www.tequilabowling.ro
www.facebook.com/Club.Tequila.Bowling

  SUS