Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Piept de porc marinat și copt la lemne, La Cuptor Sibiu

Piept de porc marinat și copt la lemne, La Cuptor Sibiu

Pentru documentarea noastră despre reinterpretările moderne ale gastronomiei tradiționale, Bogdan Marangoci, Chef-ul restaurantului La Cuptor din Sibiu, ne-a făcut o frumoasă “surpriză pofticioasă cu kranz”.

Piept de porc din rasa Mangalița, marinat timp de 8 ore cu cimbru, sare afumată și boia afumată și preparat apoi lent, timp de cinci ore – după cum spune și numele localului – la cuptorul cu lemne. Cu asta ne-a delectat Chef Bogdan, de la La Cuptor Sibiu. Alături, a asortat o cremă de mămăligă (făcută cu lapte și smântână de gătit), un magiun de prune făcut “în casă” (prunele trase la tigaie, cu sos de soia, vin roșu, anason și coajă de portocală) și un kranz din șorici.

“În primul rând, are alt gust mâncarea făcută la cuptorul cu lemne”, insistă Bogdan Marangoci, care explică și reinterpretarea sa: “crema de mămăligă e o noutate față de rețeta tradițională, la fel și felul în care e făcut magiunul de prune – ceea ce schimbă puțin gustul tradițional – dar și platingul, în sine”.

Bogdan Marangoci se declară îndrăgostit de bucătăria românească și e convins că lumea e interesată de reinterpretări ale gastronomiei tradiționale, dar spune că din păcate “acum toată lumea face foie gras-uri și spume și prea puțini se mai ocupă de modernizarea tradiționalului”. E împotriva semipreparatelor și a “chimicalelor”, spune că la el în bucătărie “toate sosurile – totul – se face în casă”. Încearcă să lucreze cu furnizori locali, dar nu reușește întotdeauna, astfel încât căutând anumite ingrediente a fost nevoit să ajungă de la Sibiu chiar până la Baia Mare – pentru carnea de porc din rasa Mangalița.

 

Casetă vin:

Vinul recomandat: Fetească neagră Terra Romana 2014

Intens condimentat (piper negru), vanilat, completat cu nuanțe olfactive de gutuie, fructe roșii bine coapte și stafide, vinul aduce aminte gustativ de prune uscate, mure, afine. Se prezintă elegant, cu taninuri fine și complexe. Este ideal la 17 grade Celsius și se potrivește cu carnea roșie (oaie, vită, vânat), ce poate fi condimentată peste medie, sau cu brânzeturile maturate. Are un potențial de evoluție de încă 7 ani. Denumire de Origine Controlată Dealu Mare, din struguri Culeși la Maturitate Deplină.

Chef Bogdan Marangoci spune că în cei 12 ani de când a început să muncească a făcut numai bucătărie (dintre care 3 ani la Hilton Sibiu, 2 ani în Italia și 3 ani în Spania) și că nu s-ar vedea făcând altceva. “Mie îmi place România, voi fi în România și îmi place când sunt lăsat să îmi fac treaba și să creez”.

La Cuptor
Str 9 Mai nr 7, Sibiu
Tel: +40742.396.696

Fotografii și interviu de Andreea Bogdan

  SUS