Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Piperchi țârgâsiti, pârjoale, coaste-acordeon și altele asemenea

Piperchi țârgâsiti, pârjoale, coaste-acordeon și altele asemenea

Dacă ai uneori sau deseori nostalgii despre mâncare bună românească (și armânească) de prin toate colțurile țării și despre muzică lăutărească live, plus atmosferă familiară, relaxată, du-te la Ana și Ion, la doi pași de Piața Ovidiu! Nu prea se ocupă de reinterpretări ale tradițiilor, și nici nu au nevoie – fiindcă acolo clientela caută exact gusturile “străvechi”.

De la bun început vă recomand “La Ana și Ion” cu căldură, și zău dacă știu un loc mai bun să duci un turist străin în Constanța, ca să-l impresionezi cu gusturile autentic românești.

Își fac singuri aproape tot, cred că ăsta ar fi primul lucru de spus despre ei: pâine, aluaturi, afumături, măcelărie, tocături… Peștele și-l iau din Deltă (pe verificatea!) și, în cele trei rânduri când am mers acolo, l-am găsit pe Paul, chef și co-proprietar al businessului, în timp ce tranșa, cocea, usca sau amesteca neobosit. Alături, pe terasa care dă spre o străduță mai mică, un grătar-cuptor-plită de vreo doi metri pătrați, parcă stă pornit de dimineață până seara – special ca să facă poftă trecătorilor nevinovați (mie mi-a făcut, de m-am trezit comandând ciolan de porc care se învârtise pe un proțap acolo). Undeva pe aceeași terasă, când am mers noi, trona o mare “tingire” (nici nu știu cum să-i zic, arată ca un disc de grătar de-al nostru spânzurat pe pirostrii, doar că are diametrul de vreun metru jumate) pentru făcut scoici. De la prieteni, am auzit că și iarna e la fel la Ana și Ion, doar că atunci terasa e folosită pentru ceremonia tăierii porcului, câte o țuică… și toate preparatele specifice sezonului sunt făcute “de casă”, chiar acolo.

Și, dacă am zis cum totul e “la vedere” la Ana și Ion, special ca să stârnească pofta, să nu cumva să vă imaginați că doar aspectul contează: de la micii producție proprie, ciolane și jamboane, tocane sau pești gătiți în toate modurile românești imaginabile – toate mâncărurile (începând de la pâine făcută în casă, parcă v-am zis, nu?) sunt gustoase și cu suflet. Terasa e primitoare și veselă, colorată, modernă – chiar și cu un hamac și niște șezlonguri – interiorul e mai sobru și pe stil vechi (mai formal). În multe seri au lăutari (buni) ”la treabă”, așa că dacă aveți vreun eveniment de sărbătorit românește, dați un telefon să vedeți ce au în meniu atunci la Ana și Ion. Și mergeți cu burțile goale!

 

Piperchi țârgâsiti (sârgâsite) e numele unei rețete armânești din ardei roșii sau kapia tăați fâșii, dați cu sare și prăjiți în ulei, peste care se pune suc de roșii sau obținut atunci din roșii bine coapte și fierte scăzut, în care se încorporează oul bătut și peste care, după ce se mai răcește, se presară telemea de oaie rasă. Pentru amatorii de gusturi mai puternice, se poate adăuga usturoi ras și puțin ardei iute roșu.

La Ana și Ion (restaurant curat românesc)
Bdul Tomis Nr 17 (la 15 metri de Piața Ovidiu), Constanța
(+4)0761.559.550
www.laanasiion.ro

  SUS