Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Sinaia din Cluj-Napoca: Mămăligă la grătar cu tocăniță de hribi

Sinaia din Cluj-Napoca: Mămăligă la grătar cu tocăniță de hribi

Mămăliga este fără doar și poate unul dintre simbolurile naționale ale românilor. Chef-ul restaurantului Sinaia de pe malul râului Someș, i-a adus un aer modernist mămăliguței, un aer mult mai complex decât clasicul preparat: ”Am reinterpretat mămăliguța clasică, preparând-o la grătar și am combinat-o cu vechea tocăniță de hribi. Modernismul constă și în modalitatea în care am preparat hribii, care sunt trași la tigaie în unt cu sos de vin alb. Totul este perfect combinat cu un biscuite de brânză de burduf și brânză de telemea, un alt element de gust tradițional. Preparatul este însoțit de minune cu fructele de pădure care oferă gustul dulce-acrișor. Toate aceste ingrediente scot rețeta din anonimat. Deși profilul restaurantului Sinaia este unul clasic, ni se cer și preparate mai extravagante și încercăm să facem față mai multor cerințe, încercăm să combinăm clasicul cu modernismul. La urma urmei, noi ne educăm clienții, fără să îi jignim, bineînțeles, dar consider că trebuie să le deschidem orizonturile. Mulți oameni nu încearcă și nu îndrăznesc să experimenteze în bucătărie, dar dacă sunt încurajați de bucătari și de ospătari, atunci au curaj să încerce preparate mai extravagante”, spune chef-ul restaurantului Sinaia, Istvan Csog.

Chef Istvan Csog

Chef Istvan Csog

Mămăligă la grătar cu tocăniță de hribi și biscuite de brânză de burduf și telemea, cu fructe de pădure

Ingrediente: făină de porumb (mălai), hribi, ciuperci, brânză burduf, brânză telemea, ulei de măsline, sare, piper, fulgi de usturoi, fructe de pădure, unt, vin alb

După ce se fierbe mămăliga, se pune într-o tavă și se lasă la răcit, după care se poate tăia în forme diferite, în funcție de preferințe, apoi se pune pe grătarul încins până se rumenește pe ambele părți. Hribii se sotează în puțin ulei de măsline cu sare și piper până se rumenesc, apoi se sting cu vin alb. Se lasă să fiarbă până sosul devine mai consistent, iar la sfârșit se adaugă câțiva fulgi de usturoi (ciupercile se asociază foarte bine cu usturoiul și pătrunjelul). Se sotează în funcție de consistența pe care vreți să o obțineți. “Biscuitele se face din brânză de burduf, sare, piper, puțină telemea rasă și puțin unt. Se amestecă bine și se pun în forma dorită, după care se țin la congelator 10-15 minute”, descrie preparatul chef-ul Istvan Csog.

Contact:
Restaurant Sinaia
Str. Sinaia, nr. 43, Cluj-Napoca
Telefon: (+4)0744.786.750,  (+4)0264.354.840
Email: contact@restaurantsinaia.ro
Website: www.restaurantsinaia.ro

Text: Carmen Gorgan
Foto: Andreea Bogdan

  SUS