Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Sorriso: Tochitură românească cu mămăliguță reinterpretată

Sorriso: Tochitură românească cu mămăliguță reinterpretată

Angajații localului sunt într-un anumit fel – felul Sorriso – adică zâmbitori, calzi, prietenoși, sociabili. Se gătește la vedere, într-o bucătărie deschisă, în care Chef Maria și o echipă de băieți tineri împart și ei zâmbete și recomandări clienților curioși, în timp ce „croșetează” tot felul de farfurii colorate și apetisante. În general se gătesc preparate simple și gustoase, așa cum este toată bucătăria italiană, cu ingrediente italienești: paste, risotto, salate, fructe de mare în diverse forme, dar și carne de vită, porc sau rață.

 

”Gustul consumatorilor – și al clienților noștri, în special – este unul în căutare de nou, care încearcă fără să stea pe gânduri propuneri și ingrediente noi. Și care se bucură când găsesc preparate românești puse în valoare”, ne spune Maria Meseșan, bucătarul șef. Ea e convinsă că bucătăria tradițională o putem aduce în actualitate punând-o în valoare printr-o prezentare mai atractivă. Pentru documentarea noastră, Maria a preparat o tochitură românească cu mămăliguță, dar în stil mediteranean. A pus un strop de pasiune și parmezan – ingredientul ales adesea în bucătăria italiană datorită gustului unic – și a dat preparatului gustul românesc, interpretându-l după cel italienesc.

Bucătăria românească reinterpretată semnifică pentru mine gustul de acasă, numele preparatelor pe care toată lumea le cunoaște și imaginația care te duce în final la o farfurie care mulțumește și ochii și gustul. De exemplu, tochitura de porc cu mămăliguță la care se adaugă pe lângă ingredientele de baza și plante aromatice, unt și parmezan, este un preparat care din bucătăria tradițională este transformat și adaptat pe gustul clienților noștri de astăzi”, spune Maria.

Ingrediente: făină de porumb (mălai), oregano, ceapă, cimbrișor, usturoi, pulpă de roșii blanșate, unt, parmezan

”Toate aceste ingrediente – în cantitățile bine echilibrate și doar de bucătăria Sorriso cunoscute – dau savoare și cromatică farfuriei”, spune Maria Meseșan.

Se curăță carnea de porc, respectiv mușchiuleț, cotlet și cârnatul puțin afumat. Ceapa tăiată mărunt se călește puțin, apoi se adaugă usturoiul și cele trei sortimente de carne menționate mai sus. Se pune și apă – dar nu foarte multă – pentru că va fi nevoie de ea și la sos. Iar când apa începe să scadă, se adaugă pulpa din roșiile blanșate în prealabil și cimbrișor, pătrunjel și puțin rozmarin – toate proaspete și tocate mărunt.

Mămăliguța se face cu apă, lapte, făină de porumb (mălai), aromatizată cu oregano și sărată. Se fierbe cam 30 de minute, iar apoi, cât e caldă încă, se pune în forme. După ce se odihnește în forme, se trage rapid în unt la tigaie și se ornează cu așchii de parmezan.

Sorriso Bistro
Calea Dorobanților, nr. 48, clădirea Silver Business Center, parter Cluj-Napoca
Telefon: (+4)0786.041.444
E-mail: contact@sorriso-bistro.ro
Website: www.sorriso-bistro.ro

Text: Carmen Gorgan
Foto: Andreea Bogdan

  SUS