Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Stejarul cu vânat și deserturi ca ale bunicii

Stejarul cu vânat și deserturi ca ale bunicii

Pe scurt, restaurantul (și Hotelul cu același nume, firește) Stejarul reprezintă o oază. Nu una în deșert, ci una departe de aglomerația urbană, în pădure, la marginea rezervației dendrologice de la Bazoșu, la aproximativ 35 km de Timișoara. O terasă în fața clădirii, una în spate, cu vedere frumoasă către copacii seculari, iar între ele, la parterul hotelului, un salon confortabil în care noi am ajuns vara, dar care cu siguranță e la fel de fermecător și iarna, când totul împrejur ar fi acoperit de zăpadă. Iar cum drumul asfaltat e bine practicabil și trece prin câteva sate de gospodari, și excursia până acolo poate fi un motiv de deconectare de la preocupările cotidiene.

Clătitele pane – umplute cu carne de fazan și ciuperci și însoțite cu sos de smântână – sunt un “deschizător de drum” perfect atunci când sunt asortate cu un vin alb vibrant dar complex și lung, cum a fost Millenium alb Terra romana pentru noi. Dar numai dacă ești destul de înfometat încât să nu te saturi cu atâta, pentru că ar fi păcat să ratezi alte lucruri bune pe care le ai de descoperit la Stejarul.

Pare firesc ca un restaurant din pădure să conțină preparate din vânat, și nici din acest punct de vedere Stejarul nu dezamăgește: un splendid medalion de cerb cu sote de hribi și pară fiartă în vin roșu e ceva cu care nu te întâlnești zilnic. Iar dacă e făcut cu simț bun gastronomic – carnea fragedă, cu sosul catifelat și cu senzațiile răcoritoare date de para fiartă în vin roșu – e chiar ceva pentru care merită să-ți rezervi ceva mai mult din timpul tău, pentru răsfăț. Cu un vin bun roșu (noi am zis Cuvee Guy de Poix) – iar la Stejarul au mai multe! – o după-amiază sau o seară trec cât ai clipi.

Deserturile de la Stejarul sunt unele pentru care merită să rămâi peste noapte, dacă cumva te-ai săturat înainte, din lipsă de prevedere sau lăcomie: clătitele bănățene or fi ceva obișnuit, poate, pentru bănățeni (deși n-ai zice, judecând după câte restaurante le au în meniu), însă pentru niște călători pe drumul mâncării, ca noi, au fost de-a dreptul ieșite din comun (de bune). Iar gomboții cu prune – de care noi, sudiștii, auzim adesea dar pe care le gustăm rar – par că-s făcute de-o bunică duioasă. La ambele, merge de minune vinul roșu, dar un rose nu dă greș nici el.

Restaurantul Hotelului Stejarul, Bazoșu Nou
Str Principală Nr 6
Comuna Bucovăț, Jud Timiș
Tel: (+4)0256.296.269
www.hotel-stejarul.ro

  SUS