Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Un maaare fel de fasole afumată cu ciolan! Craft by Totoeanu

Un maaare fel de fasole afumată cu ciolan! Craft by Totoeanu

Tânărul Sorin Totoeanu, de la restaurantul Craft din Craiova, a reușit – cu un singur preparat – să spulbere una dintre prejudecățile legate de mâncare: a făcut din ciolan cu fasole o farfurie ce poate sta pe masa oricărui restaurant gourmet și care, în același timp, respectă gustul tradițional. Dacă această mâncare devenise cunoscută, din păcate, în ultimele decenii, aproape exclusiv ca o mâncare “de popotă” ori de festivități electorale unde lumea trebuie să primească ceva pe gratis, Chef Totoeanu i-a (re)dat strălucirea!

Chef Sorin Totoeanu, de la restaurantul Craft din Craiova

Chef Sorin Totoeanu, de la restaurantul Craft din Craiova

Fasolea este făcută sub forma unei creme groase și catifelate (mai fină și mai cremoasă decât obișnuita fasole bătută, și cu o culoare aurie foarte frumoasă); carnea de pe ciolanul afumat este prezentată sub forma unor fâșii savuroase, “impachetate” sub forma unor bile de mărimea unor chiftele sferice un pic mai mari și învelite într-o coajă crocantă din pesmet panko; roșiile din sosul iahniei sunt reprezentate de niște coji de tomate deshidratate dar pline de aromă, ceapa este presărată sub formă de “cenușă” (ceapa e mai întâi prăjită până devine maronie, după care e deshidratată și apoi arsă cu lampă specială și dată la râșniță). Suplimentar, pentru a adăuga o nouă textură și un plus de gust, Chef Totoeanu a făcut și un crumble de prosciutto deshidratat și dat prin râșniță), dar a adăugat și cepe (cipolline) mici, trase la tigaie și apoi arse puțin la lampă. Câteva flori comestibile și germenii de mazăre adaugă culoare unei farfurii foarte frumoase, care reușește să arate complet diferit de versiunea originală a preparatului.

Un Chef – și un loc – de recomandat oricui: mâncarea e gustoasă și “lucrată”, iar locul are valențe multiple – de la un prânz liniștit în interior sau pe terasă și până la petreceri dezlănțuite pe terasa de pe acoperiș, unde au loc sesiuni de live cooking, mixologie și dans.

Vin recomandat: Cuvee Amaury 2014

Cuvee Amaury Crama Serve

Cuvee Amaury Crama Serve

Aromele de flori (tei) și cele de pâine prăjită, împreună cu gustul de avocado și alune de pădure – dar mai ales structura bună și aciditatea revigorantă și complexitatea acestui asamblaj de Sauvignon blanc, Riesling de Rin și Fetească albă – îl fac foarte potrivit chiar și ciolanului cu fasole – în această formă de prezentare inovativă propusă de Chef Sorin Totoeanu.

Restaurant CRAFT
Str Eugeniu Carada Nr 12
Craiova
Jud Dolj
Tel: (+4)0775.354.633
Facebook: craftdining/?fref=ts

Text: Cezar Ioan
Foto: Andreea Bogdan

  SUS