Gastronomie Romaneasca

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale” - George Bernard Show

„Cultura unui popor se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale”
- George Bernard Show

Zahana Gastronomique 33 și bucatele Micului Paris

Zahana Gastronomique 33 și bucatele Micului Paris

De fapt, ce înseamnă zahana? Un local în care te aștepți să găsești mâncare românească – mai mult, feluri măcelărești – cărnuri și organe, măruntaie în fel și chip. Dar gastronomique? Ei, probabil, că ceva mai gourmet prezentate.

Ce avem, așadar, la Zahana Gastronomique 33? Zic cei de aici că au scotocit prin rețetare de bucate rafinate de când Bucureștiului i se spunea Micul Paris și bucătarii rafinau gastronomia autohtonă aşezând-o în rând cu cea franţuzească. Chiar meniurile Casei Regale a României aveau reţete tradiţionale în combinaţii de gusturi, care nu erau mai prejos de luxul gastronomiei occidentale.

Chef Robert Bădilă are un plan pe termen lung prin care își propune încet-încet să reactualizeze bucătăria tradițională. Pentru că, spune el, „mâncarea nu e ca benzina, o pui la grămadă <<să meargă>> organismul, ci pe lângă gust, trebuie să arate bine, să facă poftă, să te facă să te simți bine.” Un meniu de toamnă cu prezentări moderne și pairinguri cu vin este deja în lucru, dar până atunci chef-ul de la Zahana 33 ne-a pregătit câteva mostre reactualizate din ce se mânca altădată.

 

ciolan_cu_fasole_batută_cepe_coapte_și_bacon_organe2

Supriza a fost, fără îndoială, farfuria „de trufandale” plină cu fudulii, rinichi, ficat, creier și ou „croquant” , pe pat de păsat fiert în lapte. Iar în a doua poză ce credeți că avem? Ciolan un pic altfel, afumat și dat la cuptor cât să fie ușor crocant cu șalote confiate (trase la tigaie și apoi coapte și ele), cu bunătate de fasole cu usturoi și bacon crispy.

 

Iar papanașii de rigoare nu lipseau nici acum 100 de ani, nici acum. Într-o prezentare diferită, au venit cu dulceață de casă și smântana aferente.

Zahana 33 Gastronomique
Str. Doamnei, nr. 21, Centrul Vechi
Tel.: 0753.055.090. E-mail: office@zahana33.ro
www.zahana33.ro
www.facebook.com/zahana33centrulvechi

O grădină frumoasă, cu aer interbelic și „trufandale”, care nu se prea găsesc prin multe locuri. Fudulii cu salată de țelină, momițe cu coniac, măduvioare, icre de știucă cu ulei din sâmburi de struguri, ouă de crap „pisălogite” după rețete tradiționale, jumări „boierești”, sarmale „ca-n  vechiu’ București”, tuslama boierească iată numai câteva preparate din meniu.

Text: Adriana Popescu
Foto: Andreea Bogdan

  SUS